Байден: Війна в Афганістані - це не те, чого хоче американський народ

Байден: Війна в Афганістані - це не те, чого хоче американський народ

Укрінформ
Американські військові не повинні брати участь у війні в Афганістані, якщо збройні сили цієї країни самі не бажають боротися.

Про це заявив президент США Джо Байден, виступаючи у Білому домі, передає кореспондент Укрінформу.

«В Афганістані політичні лідери здалися і втекли з країни, афганська армія зазнала краху… Американські війська не можуть і не повинні брати участь і гинути у війні, у якій афганські збройні сили не бажають боротися самі за себе», - сказав Байден.

Він нагадав, що США витратили понад трильйон доларів на безпеку Афганістану, навчили й оснастили афганське військо - близько 300 тисяч осіб. За словами президента США, ці сили «неймовірно добре оснащені, вони перевершують за чисельністю збройні сили багатьох наших союзників з НАТО».

«Ми дали їм усі інструменти, які їм могли знадобитися. Ми платили їм платню, забезпечували утримання їхніх військово-повітряних сил. Ми надавали тісну підтримку з повітря, чого не мають таліби», - додав він.

Читайте також: Байден доручив Блінкену домогтися політичного врегулювання ситуації в Афганістані

Байден зазначив, що місія США в Афганістані завжди була «вузькоспрямована на боротьбу з тероризмом, а не на протидію повстанцям чи розбудову держави». За його словами, Штати більше не вестимуть війну, яка не відповідає інтересам їхньої національної безпеки. «Це не те, чого хоче американський народ. Це не те, чого заслуговують наші військові, які принесли стільки жертв за останні два десятиліття», - додав господар Білого дому.

Він визнав, що рішення про виведення військ піддаватиметься критиці. «Але я скоріше прийму всю цю критику, ніж передам розв’язання цієї проблеми наступному президентові Сполучених Штатів», - наголосив Байден. Він також пояснив, що не вживав заходів для евакуації людей раніше, аби уникнути «кризи довіри».

«Я – президент Сполучених Штатів Америки, і вся відповідальність лежить на мені. Я глибоко засмучений фактами, з якими ми зараз стикнулися. Але я не шкодую про своє рішення припинити військові дії Америки в Афганістані», - заявив він.

Читайте також: Байден направив ще тисячу військових до Афганістану, посольство США евакуюють за 36 годин

За словами Байдена, стрімке падіння влади в Афганістані є «доказом того, що ніяка військова сила ніколи не забезпечить стабільний, єдиний, безпечний Афганістан… Те, що відбувається зараз, з таким самим успіхом могло б статися 5 років тому або через 15 років».

Американський лідер нагадав, що попередив талібів: якщо вони нападуть на персонал США або зірвуть операцію з виведення військ, «відповідь буде швидкою і силовою».

Підсумовуючи, Байден, наголосив, що не повторюватиме помилок, які його країна зробили в минулому, - «нескінченно воювати в конфлікті, який не відповідає національним інтересам Сполучених Штатів».

Фото: The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-