Байден направив ще тисячу військових до Афганістану, посольство США евакуюють за 36 годин

Байден направив ще тисячу військових до Афганістану, посольство США евакуюють за 36 годин

Укрінформ
Президент США Джо Байден наказав направити додаткові війська в Афганістан для забезпечення евакуації дипломатичного персоналу з Кабула.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві президента, поширеній у суботу.

«Виходячи з рекомендацій наших дипломатичних, військових та розвідувальних служб, я санкціонував розгортання приблизно 5000 військовослужбовців США, щоб переконатися, що ми зможемо забезпечити впорядковане та безпечне скорочення персоналу США та інших союзників», - сказав Байден.

Читайте також: Байден доручив Блінкену домогтися політичного врегулювання ситуації в Афганістані

За даними агенції «Reuters»,  яка посилається на анонімні джерела у Пентагоні, Байден у суботу наказав відправити 1000 військовослужбовців з 82-го повітряно-десантного підрозділу у Форт-Бреггу, що разом із 4 тисячами, про які йшлося раніше, становитимуть оголошені 5000.

У своїй заяві президент також наказав збройним силам та розвідувальній спільноті «забезпечити здатність і пильність у протистоянні майбутнім терористичним загрозам з Афганістану».

За словами президента, Білий дім повідомив представникам талібів, що будь-які дії, які піддадуть ризикові персонал Сполучених Штатів, «будуть зустрінуті швидкою і рішучою військовою відповіддю США».

Читайте також: Таліби захопили Мазарі-Шариф, з великих міст в руках уряду залишається тільки Кабул

Водночас він зазначає, що безстрокова військова присутність США не є виходом із ситуації.

«Ще один рік або ще п'ять років військової присутності США не змінили б ситуацію, якщо афганські військові не можуть або не хочуть утримувати свою власну країну. І нескінченна американська присутність у розпал громадянського конфлікту в іншій країні є для мене неприйнятною», - додав Байден.

Читайте також: Міноборони Британії вважає виведення військ з Афганістану великою помилкою

Відтак посольство США в Кабулі має бути евакуйованим упродовж наступних 36 годин, а всі американські дипломати повинні повністю покинути країну до 31 серпня, повідомляє CBS News з посиланням на «численні джерела у сфері безпеки та дипломатії у Вашингтоні й Кабулі».

За даними Пентагону, таліби можуть захопити Кабул уже за кілька днів.

Нагадаємо: наразі "Талібан" невблаганно рухається у бік Кабула. За останні вісім днів таліби взяли під свій контроль половину з 34 провінцій Афганістану, захопивши принаймні 18 провінційних столиць.

Раніше США, Велика Британія і Канада оголосили про направлення військових до Афганістану, щоб допомогти співгромадянам залишити країну. Тим часом парламент Данії схвалив евакуацію 45 громадян Афганістану, які працювали в консульському відділі посольства країни в Кабулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-