Байден доручив Блінкену домогтися політичного врегулювання ситуації в Афганістані

Байден доручив Блінкену домогтися політичного врегулювання ситуації в Афганістані

Укрінформ
Президент США Джо Байден доручив державному секретареві Ентоні Блінкену підтримувати президента Афганістану Ашрафа Гані та домогтися політичного врегулювання ситуації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві президента, поширеній у суботу. 

«Я доручив державному секретареві підтримувати президента Гані та інших афганських лідерів у їхньому прагненні запобігти подальшому кровопролиттю й домогтися політичного врегулювання ситуації. Секретар Блінкен також взаємодіятиме з зацікавленими ключовими регіональними сторонами» - зазначив Байден.

Читайте також: Міноборони Британії вважає виведення військ з Афганістану великою помилкою

Він нагадав, що Америка ввела війська в Афганістан 20 років тому, «щоб завдати поразки силам», котрі здійснили терористичний акт 11 вересня у США. Ця місія призвела до смерті лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена більш як десять років тому та занепаду цієї терористичної організації, зазначив Байден, додавши, що досі невелика кількість американських військ залишається в країні.

Читайте також: Таліби захопили Мазарі-Шариф, з великих міст в руках уряду залишається тільки Кабул

За словами президента, за 20 років війни Америка інвестувала в Афганістан майже 1 трильйон доларів, навчила понад 300 000 афганських солдатів і поліціянтів, оснастила їх найсучаснішим військовим обладнанням і підтримала їхні військово-повітряні сили. 

«Я є четвертим президентом, який керує присутністю американських військ в Афганістані, – а це двоє республіканців і двоє демократів. Я б не перекладав (цю відповідальність), і не робитиму цього, ще й на п’ятого», - додав Баден.

Читайте також: Афганістан: біженці заполонили Кабул, таліби продовжують наступ

Раніше США, Велика Британія і Канада оголосили про направлення військових до Афганістану, щоб допомогти співгромадянам залишити країну. Тим часом парламент Данії схвалив евакуацію 45 громадян Афганістану, які працювали в консульському відділі посольства країни в Кабулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-