Афганістан: біженці заполонили Кабул, таліби продовжують наступ

Афганістан: біженці заполонили Кабул, таліби продовжують наступ

Укрінформ
Станом на кінець 13 серпня під контролем талібів були друге, третє та п'яте за населенням міста Афганістану - Кандагар, Герат та Кундуз. У столиці багато біженців, які втікають під захист світського уряду.

Про це повідомляє "Аль Джазіра", передає Укрінформ.

До Кабула прибувають тисячі людей, і це число збільшується з кожною годиною. Вони тікали зі своїх домівок, взявши тільки найнеобхідніше. Це люди, у яких були вдома і робота, магазини та ферми - і вони все це кинули за пару годин, просто щоб не бути вбитими.

Читайте також: Таліби зайняли вже 18 провінційних столиць в Афганістані

Люди незадоволені тим, що США і Великобританія евакуюють своїх громадян, кидаючи афганців напризволяще. Уряд обіцяє, що розмістить їх в мечетях і надасть їм допомогу, але допомоги та місць не вистачає для всіх, кому вона потрібна.

Читайте також: Канада відправить спецпризначенців в Афганістан для евакуації посольства – ЗМІ

Тим часом американське посольство заявило, що володіє інформацією про страти, що здалися в полон афганських солдатів талібами, назвавши це можливим військовим злочином.

Читайте також: Міноборони Британії вважає виведення військ з Афганістану великою помилкою

Як повідомлялося, США направили в Афганістан бомбардувальники для боротьби з рухом «Талібан». Тим часом таліби стрімко розширюють зону впливу в Афганістані на тлі виведення з країни іноземних військ.

Ввечері 12 серпня, після взяття під контроль стратегічно важливих Газні та Кандагара, бойовики "Талібану" захопили Герат - ключове місто заходу країни. Четверте місто за кількістю населення, Мазарі-Шаріф, тримає оборону.

13 серпня таліби взяли під контроль такі центри провінцій: Калат, Теренкот, Пул-е-Алам, Феруз-Кох, Калаї Нау та Лашкаргах. Останній - центр вирощування маку та героїнового промислу.

Читайте також: Генсек ООН закликає талібів негайно припинити наступ та сісти за стіл переговорів

Офіційна влада в Кабулі та її війська стрімко втрачають контроль над ситуацією в країні. Низка держав уже готують евакуацію своїх громадян з Афганістану на тлі цієї ситуації, в тому числі й Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-