У Молдові направили до суду першу справу про викрадення Чауса

У Молдові направили до суду першу справу про викрадення Чауса

Укрінформ
Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю і особливих справ (PCCOCS) Молдови завершила кримінальне розслідування і направила до суду справу за обвинуваченням громадянина Молдови у викраденні колишнього українського судді Миколи Чауса в квітні цього року.

Про це йдеться в пресрелізі прокуратури, повідомляє Укрінформ з посиланням на Moldrpes.

За інформацією відомства, обвинуваченому 30 років, він проходив військову службу в національних спецпідрозділах. Повідомляється, що він працював в Україні охоронцем, коли в лютому був завербований групою людей, які згодом брали участь у злочинній діяльності.

У прокуратурі вказують, що після повернення в Молдову чоловік зібрав додаткову інформацію про місце проживання, спосіб життя і щоденні маршрути членів сім'ї колишнього українського судді Чауса, яку передав замовникам.

Крім того, за ініціативою організаторів він орендував кілька об'єктів власності, купив три транспортних засоби і надав їх особам, які скоїли злочин.

За даними прокуратури, особи, з якими працював обвинувачений, прибули з-за меж країни і використовували транспортні засоби, в тому числі, для викрадення двох осіб одночасно (колишнього судді і його охоронця) і щоб завадити переслідуванню.

Повідомляється, що обвинувачений тримався під вартою з травня 2021 року, а нещодавно уклав угоду про визнання провини і співпрацю зі слідством, після чого був поміщений під домашній арешт під наглядом поліції із застосуванням ряду обмежувальних заходів.

Читайте також: Чаус у суді заявив, що його хотіли вбити, і він пішки пройшов 50 кілометрів

Як зазначається, ця справа була відокремлена від основної, яка стосується інших додаткових матеріалів, щодо яких ведеться розслідування.

Згідно з кримінальним законодавством Республіки Молдова, викрадення двох або більше осіб карається позбавленням волі на строк від 6 до 10 років.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався в Молдові. 3 квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала екссуддю в центрі Кишинева.

30 липня українські ЗМІ повідомили про те, що Чауса виявили в селі у Вінницькій області - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито "перехопили" співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що діяли в рамках закону і своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

У НАБУ ж наполягали на передачі їм Чауса, обвинуваченого в корупції.

4 серпня ВАКС обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з електронним браслетом.

САПподала апеляційну скаргу на це рішення суду. Прокуратура наполягає на обранні Чаусу запобіжного заходу у вигляді арешту без права на внесення застави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-