Чаус у суді заявив, що його хотіли вбити, і він пішки пройшов 50 кілометрів

Чаус у суді заявив, що його хотіли вбити, і він пішки пройшов 50 кілометрів

Укрінформ
Колишній суддя Дніпровського райсуду столиці Микола Чаус під час обрання йому запобіжного заходу у Вищому антикорупційному суді повідомив, що його викрали з метою вбивства і він втік, пройшовши 50 кілометрів пішки, а потім добровільно здався співробітникам Служби безпеки.

Про це йдеться в ухвалі від 4 серпня за підсумком закритого засідання ВАКС. Документ оприлюднили у Реєстрі судових рішень 9 серпня, передає Укрінформ.

“Підозрюваний ОСОБА_1 підтримав позицію захисту. Зазначив, що є потерпілим у кримінальному провадженні стосовно кримінального правопорушення, а саме викрадення з метою вбивства. Зазначив, що вбивство не реалізували, бо він втік, пройшов 50 км пішки та добровільно з`явився до органів Служби безпеки України”, - йдеться у тексті ухвали.

Згідно з документом, у суді Чаус повідомив, що його затримали 3 серпня, а до цього часу були забезпечені заходи захисту у зв`язку з існуванням загрози вбивства.

Екссуддя вважає, що працівники НАБУ порушили норми Кримінального процесуального кодексу, оскільки не подали клопотання про його затримання до ВАКС, а натомість звернулися з клопотанням про застосування до нього запобіжного заходу.

Такі обставини він вважає свідченням надання вказівки працівниками НАБУ або САП діяти певним чином.

“Працівники НАБУ порушили порядок звернення до Вищого антикорупційного суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу. Слідчий суддя мав відмовити у відкритті провадження за вказаним клопотанням”, - наполягав Чаус.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Чауса на отриманні хабаря в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік із України й переховувався в Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

Читайте також: НАБУ розслідує стосовно Чауса дві справи - Ситник

30 липня низка українських ЗМІ повідомили про виявлення Чауса в селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито "перехопили" співробітники СБУ та вивезли в невідомому напрямку.

Згодом у СБУ заявили, що "не викрадали" Чауса, а діяли в рамках закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Читайте також: Директор НАБУ: Справа Чауса стала політичною, складно буде довіряти його показанням

Зі свого боку у НАБУ наполягали на передачі їм Чауса, обвинуваченого в корупції.

4 серпня ВАКС обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з електронним браслетом.
 

Читайте також: Підслідність у справі Чауса має визначати прокуратура, а не ОП – Никифоров

САП подала апеляційну скаргу на дане рішення суду. Прокуратура наполягає на обранні Чаусу запобіжного заходу у вигляді арешту без права на внесення застави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-