У будинку експосла Білорусі в Словаччині пройшов обшук – правозахисники

У будинку експосла Білорусі в Словаччині пройшов обшук – правозахисники

Укрінформ
У Білорусі в середу пройшли обшуки у делегатів опозиційної платформи "Сход", яка запускалася в якості альтернативи Всебілоруським народним зборам, у тому числі у колишнього посла Білорусі в Словаччині Ігоря Лещені.

Про це повідомляє правозахисний центр «Весна», передає Укрінформ.

Крім Лещені, сьогодні проводяться обшуки відразу у кількох делегатів зборів: Олени Радоман, Юрія Писарчука, Володимира Корольова, Володимира Мельника. На зв'язок не виходять Радислав Фетисов, Наталя Абрашина-Жадаєва, Артем Чепель, пише Єврорадіо.

Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня 2020 року посол Білорусі в Словаччині, експомічник президента Ігор Лещеня виступив на підтримку громадян, які вийшли на мирні протести після виборів президента. Через два дні стало відомо, що він подав заяву про відставку. У вересні Лещеня був позбавлений дипломатичного рангу надзвичайного і повноважного посла у зв'язку з вчиненням дій, що ганьблять державну (дипломатичну) службу.

Лещеня є одним з делегатів платформи "Сход". Після президентських виборів у Білорусі та масових протестів, що відулися за ними, він засудив насильство і покинув пост.

У МЗС Білорусі Лещеня працює з 1994 року. Обіймав різні посади в апараті відомства, працював послом у низці країн. З 2002 по 2006 роки був помічником президента із зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних питань. Послом у Словаччині був призначений 2016 року.

Читайте також: З Конституції Білорусі пропонують прибрати норму про нейтралітет

У Білорусі в серпні 2020 року почалися протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-