На планшеті найманця РФ в Лівії знайшли деталі операцій «вагнерівців» у кількох країнах - ЗМІ

На планшеті найманця РФ в Лівії знайшли деталі операцій «вагнерівців» у кількох країнах - ЗМІ

Фото
Укрінформ
У планшеті, який ймовірно належав російському найманцю в Лівії, знайдені деталі операцій ПВК Вагнера в кількох країнах світу.

Про це повідомляє Російська служба BBC, передає Укрінформ.

Як зазначають у редакції, одне з джерел передало в її розпорядження планшетний комп'ютер, знайдений у зоні боїв на заході Лівії. Як припускають, планшет навесні 2020 року був забутий російським найманцем, який воював на боці Лівійської національної армії Халіфи Хафтара. У пам'яті пристрою містилися десятки файлів, які доводять участь російських найманців у бойових діях у Лівії.

За словами одного з колишніх бійців ПВК Вагнера, з яким вдалося зв'язатися журналістам, у Лівії постійно перебували до тисячі російських найманців. Велика їх частина могла бути виведена із зони конфлікту після підписання перемир'я.

BBC вдалося ідентифікувати одного з бійців, згаданих у планшеті - це 36-річний громадянин РФ Федір Метьолкін, який раніше, ймовірно, воював у складі групи Вагнера на Сході України.

Крім планшета редакція BBC отримала 10-сторінкову заявку на отримання озброєння і техніки російською мовою, датовану 19 січня 2020 року. Список, який ймовірно потрапив у руки лівійцям у ході боїв на півдні Тріполі, передало журналістам джерело в лівійській розвідці, яке займається вивченням операцій "Вагнера" ​​в Лівії.

У заявці зроблено запит на засоби зв'язку, боєприпаси та сучасні види озброєння.

"У розділі "Техніка" - замовлення на шість бронемашин, чотири танки, 12 вантажівок і на 44 позашляхові броньовані автомобілі. У розділі "Озброєння" - крім іншого, заявка на 270 автоматів Калашникова. Є в списку оптичні прилади, високотехнологічні радари, шоломи і комплекти особистого захисту, а також медикаменти", - йдеться в матеріалі.

Причому, як зазначається, багато з перелічених позицій - це сучасна техніка, що перебуває на озброєнні лише російської армії.

Крім того, в розпорядженні BBC є заявка на поповнення пошкодженої техніки "Вагнера" ​​в Мозамбіку. У верхньому куті документа під словом "Затверджую" стоїть підпис - «Д.У.9». Ті самі ініціали зустрічаються на лівійських документах і, як припускають, мається на увазі людина, на ім'я Дмитро Уткін. Його, колишнього командира загону спеціального призначення ГРУ Міноборони РФ, вважають засновником і головним керівником ПВК Вагнера, його ж називають "Дев'ятий". Раніше він був відомий під позивним "Вагнер".

Читайте також: «Подзвонив нам - в КДБ»: Лукашенко розповів свою версію про «вагнерівців»

Цей документ звертається до російської компанії "Євро Поліс", що займалася розробкою нафтових і газових родовищ у Сирії. Численні журналістські розслідування пов'язували її з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним, відомим як «кухар Путіна», якого часто називають власником ПВК Вагнера. Він же був єдиною цивільною особою, яка була присутня на зустрічі міністра оборони Сергія Шойгу з Хафтаром у листопаді 2018 року.

Фото: www.bbc.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-