«Подзвонив нам - в КДБ»: Лукашенко розповів свою версію про «вагнерівців»

«Подзвонив нам - в КДБ»: Лукашенко розповів свою версію про «вагнерівців»

Укрінформ
Олександр Лукашенко заявив, що співробітникам КДБ Білорусі стало відомо про прибулих у країну в липні минулого року учасників «ПВК Вагнера» від білоруса, ймовірно агента КДБ.

Про це Лукашенко сказав на пресконференції 9 серпня, передає кореспондент Укрінформу.

«Почнемо з того, що вони (" вагнерівці "- ред.) приїхали кудись, під Мінськом зупинилися. Вони випадково нарвалися на хлопця, який нас довів до відома. Чи то це їх (КДБ Білорусі - ред.) агент був - не знаю, я в це не вникав, - швидше за все. Він сказав, що їдуть люди, колишні військові, підготовлені. Мені колишній керівник КДБ зателефонував. Я сказав: "Не квапся, візьми під контроль, вони ж поки дій ніяких не роблять" », - розповів Лукашенко.

Він окремо уточнив, що з приводу вагнерівців «подзвонив наш, білорус, нам - в КДБ».

За словами Лукашенка, під час спостереження за прибулими підозру викликало те, що вони часто змінювали місце проживання. Силовики прийшли до висновку, що якщо проконтролювати пересування Білоруссю кожного з цих людей з військовою підготовкою не вдасться - тоді «буде біда». Тому було вирішено всіх затримати.

Водночас будь-яку іншу версію цих подій Лукашенко назвав «брехнею».

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" ​​нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Читайте також: Лукашенко звинуватив Зеленського у підготовці бойовиків проти Білорусі

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції щодо затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через ймовірний виток інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Президент Володимир Зеленський 24 червня 2021 року в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що не спілкується з Олександром Лукашенком, а остання їхня телефонна розмова відбулася, коли "вагнерівці" були на території Білорусі. Пізніше в інформаційному просторі з'явилися заяви про нібито порушення Зеленським таємниці проведення спецоперації щодо затримання учасників ПВК "Вагнера", яких підозрюють у злочинних діях на території України.

В ОП цю інформацію спростували, заявивши, що розмова з Лукашенком відбувся вже після затримання бойовиків.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-