Delta-штам унеможливлює колективний імунітет – розробник AstraZeneca

Delta-штам унеможливлює колективний імунітет – розробник AstraZeneca

Укрінформ
Професор Оксфордського університету Ендрю Поллард, який брав участь у розробці вакцини проти коронавірусу компанії AstraZeneca, заявив про неможливість формування колективного імунітету через штам Delta.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Guardian.

"Проблема в тому, що цей вірус — не вірус кору. Якщо прищепити від кору 95% населення, вірус кору більше не зможе передаватися. Штам Delta все одно буде заражати і тих, хто прищепився. І це означає, що кожен, хто ще не щеплений, у якийсь момент зіштовхнеться з вірусом... і у нас немає нічого, щоб повністю зупинило цю передачу", - заявив глава Oxford Vaccine Group під час зустрічі з депутатами британського парламенту.

Зазначається, що наявні вакцини дуже ефективні від тяжкого перебігу хвороби та летальних випадків, однак вони не захищають повністю вакциновану людину від зараження вірусом, що викликає COVID-19.

Читайте також: Штам Delta виявили вже у 142 країнах

Водночас учений наголосив на важливості вакцинації. Поллард зазначив, що навіть якщо рівень антитіл, викликаних вакциною, знизиться, наша імунна система, ймовірно, буде "пам'ятати" про щеплення протягом десятків років і забезпечить певний ступінь захисту, якщо потрапить під вплив вірусу.

Поллард також поставив під сумнів плани глави МОЗ Британії Саджида Джавіда вакцинувати вразливі групи населення у вересні третьою, "бустерною", дозою. За словами професора, рішення про ревакцинацію повинні приймати вчені. Він вважає, що поки треті дози вакцин краще направити туди, де вони потрібні більше, наприклад, за кордон, де людям не вистачає препаратів.

Як повідомляв Укрінформ, за даними сайту Worldometer, у світі на ранок середи, 11 серпня, зафіксовано 204 795 682 випадки COVID-19, зокрема 4 327 096 летальних, 183 926 531 особа одужала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-