У США виявили: Delta-штам можуть «розносити» вакциновані і він заразний, як вітрянка

У США виявили: Delta-штам можуть «розносити» вакциновані і він заразний, як вітрянка

Укрінформ
Заразність штаму Delta можна порівняти із заразністю таких хвороб як вітрянка та кір, а переносити його можуть як невакциновані, так і повністю щеплені від коронавірусу люди.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на внутрішній документ Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), який опинився в розпорядженні американських ЗМІ.

«Варіант Delta, який поширюється у Сполучених Штатах, ймовірно, викликає важчий перебіг хвороби і поширюється так само легко, як вітрянка», - йдеться в повідомленні.

Як розповіла журналістам CNN керівниця CDC доктор Рошель Валенські, нарівні з кором та вітрянкою «це один із найзаразніших вірусів, які відомо».

Читайте також: Delta в Україні - у МОЗ розповіли про поширення штаму

Зокрема, якщо раніше заразність штаму Delta порівнювали із застудою, яка передається від однієї людини в середньому двом іншим, то нині вчені кажуть, що новий штам коронавірусу є настільки заразним, як вітрянка, що передається від однієї людини вісьмом або дев’ятьом оточуючим.

«Якщо говорити про хвороби, які мають базове репродукційне число R0 (середня кількість осіб, що безпосередньо інфікуються хворим упродовж усього заразного періоду хвороби за умови потрапляння хворого до повністю незараженої популяції – ред.) вісім чи дев’ять, то їх небагато», - зазначила Валенські.

Окрім того, в документі йдеться, що повністю вакциновані люди можуть поширювати варіант Delta з такою ж швидкістю, як і невакциновані особи.

Читайте також: У МОЗ нагадали, що штам Delta знижує ефективність вакцин

«Суть у тому, що… вакциновані люди, навіть якщо вони не захворіли, інфікуються і передають вірус на такому ж рівні, як і нещеплені люди, які заразилися», - розповів журналістам керівник Центру вакцинації в Еморі в Атланті доктор Вальтер Оренштейн, який бачив документ CDC.

Утім, щеплені люди мають вдесятеро менші шанси важкого перебігу хвороби чи смерті та втричі менші ризики заразитися, ніж невакциновані, згідно з документом.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у четвер президент США Джо Байден запровадив суворі протиепідемічні заходи в усіх федеральних установах США, зокрема, обов’язкове носіння масок для всіх службовців і відвідувачів та можливу заборону ходити на роботу для невакцинованих осіб.

У вівторок Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) видали розпорядження щодо обов’язкового носіння захисних масок на переважній території країни, в тому числі для вакцинованих від COVID-19 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-