Пандемія сприяла поширенню параної – Єльський університет

Пандемія сприяла поширенню параної – Єльський університет

Дослідження
Укрінформ
Пандемія COVID-19 вплинула на поширення параної та інших психічних відхилень

Про це  повідомляє Укрінформ з посиланням на науковий журнал Nature Human Behavior.

«На нашу психіку величезний вплив справляє стан навколишнього світу, - зазначив автор дослідження, доцент психології Єльського університету Філ Корлетт у поширеному пресрелізі. - З точки зору політики, очевидно, що якщо уряд установлює правила, важливо, аби вони дотримувалися, а люди отримували схвалення за їх дотримання. Інакше вони можуть почуватися зрадженими й поводитися неадекватно».

Коли розпочалася пандемія, Корлетт та його колеги розпочали вивчати роль стану невизначеності в розвитку параної, зокрема манії переслідування та почуття сильного страху.

Читайте також: У Токіо третій день поспіль - рекордна кількість COVID-випадків

Вони вивчали мінливість вибору людей під час простої карткової гри, у якій правила могли раптово змінитися, що зумовлювало зростання параної серед частини учасників дослідження. Деякі люди буквально вважали, що карти в колоді були налаштовані проти них і робили явно програшні холи.

«Ми продовжували збирати дані протягом усього періоду локдауну і до його скасування, - зазначив Корлетт. - Це був один із тих рідкісних випадків, коли ми змогли вивчити, що відбувається, коли світ змінюється швидко й непередбачувано».

Використовуючи онлайн-опитування та карткові ігри, дослідники виявили підвищений рівень поширення параної та психічної нестабільності серед населення США під час пандемії.

Показники виявилися вищими у штатах, де було обов’язковим носіння масок, аніж у регіонах із більш м’якими обмеженнями. Водночас вони були найвищими в тих районах, де люди найгірше дотримувалися маскового режиму.

Люди, ухиляючись від дотримання встановлених правил, ставали параноїками, пояснив Корлетт.

Дослідження також показало, що особи з параноїдальними нахилами більше схильні довіряти теоріям змови (щодо шкоди від носіння масок та «чіпування» шляхом вакцинації), а також нісенітницям, поширюваним ресурсом QAnon про те, що уряд захищає політиків і голлівудських акторів, які керують педофільськими угрупованнями по всій країні.

Корлетт відзначив, що теорії змови завжди поширювалися у кризові періоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-