Всупереч забороні ЄСПЛ Росія видала Білорусі спортсмена

Всупереч забороні ЄСПЛ Росія видала Білорусі спортсмена

Укрінформ
Росія, за неофіційною інформацією, видала Білорусі чемпіона світу з тайського боксу Олексія Кудіна, розшукуваного на батьківщині за «опір поліцейським на акціях протесту» минулого літа.

Про це повідомила "Інтерфаксу" Марія Красікова, яка співпрацює з фондом "Громадське сприяння", передає Укрінформ.

«У мене немає підтвердженої інформації, але, за моїми даними, Кудіна дійсно видали Білорусі, незважаючи на рішення ЄСПЛ», - сказала Красікова.

За її словами, якщо інформація про видачу Кудіна підтвердиться, захист спортсмена розцінить це як "викрадення" і вимагатиме притягнення до відповідальності винних.

Читайте також: Суд зупинив депортацію білоруського активіста Боленкова з України

Адвокат повідомила, що ЄСПЛ застосував забезпечувальні заходи і заборонив екстрадицію Кудіна.

Кудін звинувачується в Білорусі у справі про опір співробітникові органів внутрішніх справ або іншій особі, що охороняє громадський порядок, максимальне покарання за цією статтею - 5 років позбавлення волі. Правоохоронні органи республіки вважають, що спортсмен застосував силу відносно співробітника поліції на акції білоруської опозиції в серпні 2020 року. При цьому захист стверджує, що під час затримання він був "жорстоко побитий і що сліди жорстокого поводження зберігаються на тілі Олексія досі".

Кудін був затриманий в підмосковному Домодєдово за запитом Білорусі і поміщений в СІЗО. Під час перебування в СІЗО він звернувся до російської влади спочатку за притулком, однак не отримав відповідь на це клопотання, а потім - за тимчасовим притулком.

Читайте також: Тихановська просила у Блінкена нових санкцій проти Лукашенка та його «дружків»

У квітні 2020 року Генпрокуратура РФ вирішила задовольнити запит про екстрадицію Кудіна на батьківщину. Він оскаржив це рішення в суді, однак Московський обласний суд відхилив апеляцію спортсмена.

Кудін - чемпіон світу з тайського боксу та кікбоксингу, заслужений майстер спорту Білорусії.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі в серпні 2020 року почалися протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Загальна кількість політв'язнів ву Білорусі на 22 липня, за даними ПЦ «Вясна», 579 осіб.

Фото: FightTime MMA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-