Суд  у справі МН17: Які запити захисту росіянина відхилили судді

Суд у справі МН17: Які запити захисту росіянина відхилили судді

Репортаж
Укрінформ
Адвокати Пулатова не прийшли на засідання, родичі загиблих готуються до виступів у вересні

У Нідерландах у судовому комплексі «Схіпхол» 8 липня 2021 року відбулося останнє цього літа засідання суду в справі про збитий літак рейсу MH17. Наступне призначено на 6 вересня 2021 року. Тоді слово у суді матимуть родичі загиблих. І це будуть найемоційніші слухання від дня старту процесу. А поки – про те, як проходило засідання напередодні.

РОДИЧІ У ЗАЛІ D ТА ПОРОЖНІ СТІЛЬЦІ АДВОКАТІВ ПУЛАТОВА

Слухання у справі про збитий літак рейсу MH17 проходять у залі D. За кілька хвилин до початку двері відчиняються. Родичі загиблих поспішають усередину. Сьогодні вони стежать за процесом безпосередньо, перебуваючи у судовій залі, адже зазвичай спостерігають за ним зі спеціальної зали поверхом вище, яку через велике скло вже охрестили акваріумом. Також у залі суду присутні адвокати родичів. Часом вони обертаються до своїх клієнтів, мімікою висловлюючи підтримку, адже кожне засідання суду для рідних, які 17 липня 2014 року втратили своїх близьких, дуже болісне.

Цього разу в судовій залі відсутній захист одного з чотирьох обвинувачених Олега Пулатова. Його адвокати Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк із нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt повідомили, що за процесом стежитимуть через пряму трансляцію.

З одного боку, суд на цьому засіданні не мав давати слово ані стороні обвинувачення, ані захисту одного з чотирьох обвинувачених, водночас мав оголосити рішення, зокрема щодо запитів адвокатів Пулатова.

З іншого, якщо пригадати зустріч родички загиблих Сілени Фредрікс, яка втратила свого 23-річного сина Брайса та його дівчину Дейзі, з адвокаткою Пулатова Сабіною тен Дуссхате під час слухань 13 листопада 2020 року, то через відсутність захисту Пулатова, можливо, вдалося уникнути чергового конфлікту. Тоді дві жінки випадково зустрілися у жіночій вбиральні суду. Сабіна тен Дуссхате доброзичливо привіталася, Фредрікс ввічливо відповіла. Згодом, коли вона впізнала в людині у масці захисницю Пулатова, забрала свої слова назад, заявивши, що не хоче ввічливо вітатися з адвокатом Пулатова. Тоді емоції вирували весь день.

СУДДЯ ОНЛАЙН ТА ВІДЕО З КОЛОМОЙСЬКИМ

Усі присутні підводяться зі своїх місць. Починається судове засідання. До зали заходять судді, окрім Дагмара Костера. Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс пояснює, що його колега перебуває на карантині. Участь у процесі він братиме у режимі онлайн. Над його кріслом було встановлено спеціальний екран. Тож усі присутні та ті, хто спостерігає за процесом через пряму трансляцію, могли бачити суддю Костера.

Засідання тривало лише кілька годин. Суд розглядав запити захисту Пулатова та більшість із них відхилив, зокрема, клопотання щодо вивчення всіх уламків літака та щодо додаткових даних від російського концерну «Алмаз-Антей» (про те, як проводилися розрахунки місця передбачуваного запуску ракети). Серед кількох задоволених запитів – перевірка на справжність аудіозаписів, на яких фігурує Пулатов, для цього було визначено дедлайн – 1 листопада 2021 року.

Крім того, суд дійшов висновку, що не варто продовжувати домагатися додаткової інформації від Сполучених Штатів. У США заявляли, що мають супутникові знімки, які можуть підтвердити, що саме «Бук» знищив малайзійський «Боїнг», у результаті чого загинуло 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Під час попередніх засідань суд заявив, що хотів долучити до справи супутникові знімки, але так і не отримав ці знімки, хоча відповідні звернення були надіслані. США відмовилися показувати їх широкому загалу, адже фактично це б означало розкрити свої технічні можливості. Тож було зроблено детальний опис – меморандум.

Гендрік Стейнгаюс
Гендрік Стейнгаюс

Окрім того, головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс зазначив, що не вбачає нічого важливого для суду у відео, в якому олігарх Ігор Коломойський, за словами представників Пулатова, говорить про збиття MH17. Клопотання захисту щодо дослідження цього відео також було відхилено.

СЬОМА РІЧНИЦЯ ТРАГЕДІЇ МН17 ТА ВИСТУП РІДНИХ У СУДІ

Після засідання вже традиційно родичі загиблих обговорювали все почуте біля будівлі суду. Вони відзначили, що готуються до своїх виступів у суді восени.

Родичі загиблих
Родичі загиблих

«Ми матимемо слово в суді у вересні та жовтні», – сказав у коментарі Укрінформу родич трьох жертв трагедії МН17, член правління фонду «Авіакатастрофа» Піт Плуг.

Варто зазначити, що не всі родичі загиблих знайшли у собі сили, щоб виступити у суді.

«Я виступатиму в суді та говоритиму не лише про свої почуття за всі ці роки, а й про роль Росії у трагедії МН17. Ми знаємо, хто винен», – наголосила у коментарі Укрінформу Сілена Фредрікс, яка втратила свого 23-річного сина Брайса та його дівчину Дейзі.

Очікується, що це будуть найемоційніші слухання. До цього упродовж судового процесу найбільш емоційно окрашеним був день 9 березня 2020 року, коли Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про збиття літака рейсу МН17. Тоді, у перший день слухань, нідерландський прокурор Деді Вуй-а-Цой, зачитала імена всіх 298 загиблих, які були на борту літака, що виконував рейс з Амстердама до Куала-Лумпура та був збитий 17 липня 2014 над окупованою частиною Донбасу.

І вже наступного тижня, у суботу, 17 липня буде сьома річниця трагедії. У Нідерландах вшановуватимуть пам'ять загиблих церемонією покладання квітів, хвилиною мовчання, після чого рідні зачитають імена загиблих біля меморіального комплексу, що поруч з аеропортом Схіпхол. Вони сподіваються, що одного дня почують у суді справедливий вирок та імена всіх винних у смерті їхніх близьких.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-