У Чехії відсвяткували День Кирила і Мефодія збором коштів для постраждалих від торнадо

У Чехії відсвяткували День Кирила і Мефодія збором коштів для постраждалих від торнадо

Укрінформ
У моравському центрі паломництва в чеському місті Велеград 5 липня пройшла урочиста меса з нагоди святкування Дня слов'янських апостолів Кирила і Мефодія.

У заході взяли участь близько 15 тисяч людей, що значно менше, ніж у попередні роки, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Богослужіння перед базилікою Вознесіння Діви Марії і святих Кирила і Мефодія, яке транслювалося каналами чеського телебачення, провів єпископ Брно Войтех Циркл. Він, серед іншого, закликав допомогти південній Моравії, яка зазнала значних збитків від торнадо наприкінці червня.

У ході урочистостей організатори також нагадали про 1100-ту річницю від дня смерті святої Людмили Чеської, яка вважається покровителькою сім'ї.

На благодійних концертах у Велеграді було зібрано майже 800 тисяч крон (близько 32 тис. євро - ред.) для допомоги постраждалим від стихійного лиха.

День пам'яті Кирила і Мефодія, які шануються як католиками, так і православними, був запроваджений в XIX столітті Папою Пієм IX на прохання архієпископа Оломоуцкого, кардинала Фрідріха Егона фон Фюрстенберга, який хотів таким чином увічнити тисячолітню річницю приходу до Моравії візантійських проповідників (863 рік).

Нині день Кирила та Мефодія є державним святом і вихідним у Чехії. У чеському календарі він також передує Дню спалення Яна Гуса 6 липня, яке також є державним святом.

Жителі Моравії (історична область в Чеській Республіці) стали першим слов'янським народом, який отримав графічну форму своєї мови - глаголицю. Завдяки цим святим на моравській землі з'явилася власна письмова мова, на яку були переведені священне писання та інші тексти. Зараз Чехія користується латиницею.

Читайте також: Торнадо у Чорному морі біля берегів Туреччини викликав паніку серед людей

Як повідомлялося, внаслідок торнадо, яке накрило північний захід Чехії 24 червня, загинули шестеро людей. Ще щонайменше 150 людей постраждали. Пошкоджено 1,2 тисячі житлових будинків.

Фото: Aleš Fuksa, Právo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-