Словенія розпочала піврічне головування в Євросоюзі

Словенія розпочала піврічне головування в Євросоюзі

Оновлено
Укрінформ
Словенія з 1 липня прийняла у Португалії головування в ЄС, яке триватиме шість місяців, його гасло - «Разом. Стійкість. Європа».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Словенського головування в ЄС.

«Шестимісячна програма нового головування Євросоюзу заснована на чотирьох пріоритетах. Серед них – сприяння відновленню ЄС та його стійкості, відображення перспективи майбутнього Європи, зміцнення верховенства права та європейських цінностей, а також підвищення безпеки і стабільності у європейському сусідстві», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, перший напрямок пов'язаний зі зміцненням стійкості ЄС, його стратегічної автономії та відновленням після коронакризи, що потребує спільних зусиль від усіх країн-членів. Особливу увагу Словенське головування буде надавати розвитку «Союзу здоров’я», створенню надійних інструментів та спроможностей для захисту європейців від пандемії COVID-19 та майбутніх кризових ситуацій у сфері громадського здоров’я.

Важливе місце у програмі надано підвищенню стійкості ЄС у галузі кібернетичного захисту та у протидії дезінформації, що набули особливого значення в умовах пандемії коронавірусу.

Завдання економічного відновлення Словенське головування буде реалізовувати з урахуванням цілей цифрової та «зеленої» трансформації, що має закласти основу для перетворення ЄС на кліматично-нейтральну економіку до 2050 року та зменшити викиди парникових газів на 55% вже до 2030 року.

Читайте також: ЄС стане «зеленим» до 2050 року – закон

Важливе місце у програмі Словенського головування посідає сприяння результативній дискусії в рамках Конференції майбутнього Європи для визначення ключових напрямків подальшого розвитку ЄС відповідно до сподівань та очікувань його громадян.

Протягом наступних шести місяців Словенське головування має намір разом із країнами-членами проводити послідовну роботу із захисту фундаментальних європейських цінностей та верховенства права, докладати зусиль для їх зміцнення на основі щорічної доповіді Єврокомісії у цій сфері.

Окрема увага приділятиметься подоланню негативних тенденцій у демографічному розвитку ЄС.

Ще один ключовий напрямок діяльності – зміцнення авторитету та безпеки Європейського Союзу, його здатності забезпечувати стабільність у найближчому сусідстві.

«Словенське головування, підтримуючи роботу Високого представника зі спільної зовнішньої та безпекової політики, здійснюватиме всі необхідні кроки для зміцнення трансатлантичних відносин. Тісна співпраця зі Сполученими Штатами й НАТО на основі спільних принципів, цінностей та інтересів, є найкращою гарантією зміцнення позицій ЄС у міжнародній спільноті задля просування спільних інтересів», - ідеться у програмному документі.

Зазначається, що особливу увагу Словенське головування буде приділяти регіону Західних Балкан, стійкому економічному відновленню країн цього регіону та підтримці сталого процесу розширення ЄС.

Читайте також: Президент Європарламенту підтримав вступ до ЄС країн Західних Балкан

Важливе місце у програмі посідає подальше зміцнення безпеки Євросоюзу, в якому особлива роль належить реформуванню та посиленню Шенгенської зони.

У цьому ж контексті Словенське головування буде прагнути прогресу у переговорах щодо формування нового Пакту міграції та притулку ЄС. Ця робота має сприяти посиленню ролі Євросоюзу в зменшенні міграційного тиску на країни-члени.

Президент України Володимир Зеленський привітав прем’єр-міністра Словенії Борута Пахора та весь уряд з початком словенського головування в Раді Європейського Союзу. Про це глава Української держави написав у Твіттері.

“Щиро вітаю Борута Пахора, уряд Словенії з початком словенського головування в Раді Європейського Союзу. Бажаю успішної реалізації всіх визначених пріоритетів. Зміцнення відносин Україна – ЄС зробить Європу сильнішою”, - зазначив Зеленський.

Як відомо, кожні шість місяців країни Євросоюзу почергово беруть на себе головування в Раді ЄС. Програмні цілі та послідовність роботи з організації найважливіших процесів забезпечується шляхом координації зусиль в форматі так званого «тріо» головування ЄС.

Поточне головування завершує роботу «тріо» у складі Німеччини, Португалії та Словенії. Остання країна заступила до головування в Раді ЄС на період до 31 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-