В Японії на людях тестують «їстівні» ліки проти холери

В Японії на людях тестують «їстівні» ліки проти холери

Укрінформ
Токійський університет у Японії проводить випробування на людях пероральної вакцини MucoRice-CTB проти холери, створеної з меленого рису.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Science Alert.

Як зазначається, після тестів на тваринах вакцина успішно пройшла перший етап випробувань за участю людей без будь-яких очевидних побічних ефектів.

Протягом восьми тижнів добровольцям вводили чотири різні дози препарату, а іншим 30 учасникам замість цього давали плацебо. Ті, хто відповів на вакцину, продукували антитіла IgA і IgG, специфічні до холерного токсину B (CTB).

«Учасники відповіли на вакцину при низьких, середніх і високих дозах, з найбільшою імунною відповіддю при найвищій дозі», — розповів імунолог Хіроші Кійоно з Токійського університету в Японії.

Читайте також: Кількість випадків підозри на холеру в Ємені досягла мільйона

Як зазначається, вакцина створена на основі генетично модифікованих японських рослин короткозернистого рису, вирощених на захищеній закритій гідропонній фермі. Рослини виробляють нетоксичну частину СТВ, яку імунна система може виявити і відреагувати.

Для створення вакцини рис подрібнюють на порошок і запечатують в алюмінієві пакети для зберігання. Дослідники говорять, що в цих тестах подрібнений рис змішували з сольовим розчином, але прісна вода повинна бути такою ж ефективною. Потім вакцина потрапляє в організм через слизові оболонки кишечника майже так само, як і мікроби, викликаючи відповідну реакцію.

Наголошується, що хоча пероральні вакцини проти холери вже доступні, це буде перша вакцина, яка не потребує охолодження. Препарат також доступний за ціною і відносно простий у виробництві.

Холера є причиною десятків тисяч смертей у всьому світі щороку і може вбити протягом декількох годин після зараження, але нова вакцина, отримана із спеціально вирощеного рису, пропонує багатообіцяючий спосіб знизити цю цифру.

Ілюстрації: scitechdaily.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-