Чехія зажадала від РФ відшкодування збитків за вибухи у Врбетиці

Чехія зажадала від РФ відшкодування збитків за вибухи у Врбетиці

Фото
Укрінформ
Чехія офіційно заявила російській стороні про її відповідальність за вибухи на складах боєприпасів у Врбетиці у 2014 році та зажадала відшкодування.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Чехії, передає Укрінформ.

Як зазначається, 28 червня заступник міністра закордонних справ Мартін Смолек передав послу РФ Олександрові Змєєвському дипломатичну ноту, в якій сказано про відповідальність Російської Федерації на міжнародному рівні за причетність до вибухів у Врбетиці у 2014 році. У документі також міститься вимога щодо повного відшкодування збитків, спичинених цими діями, які порушують міжнародне право.

Читайте також: Вибухи у Врбетиці: чеське слідство розглядає лише один варіант – диверсія

Прага також закликає Москву розпочати переговори з цього питання.

Крім того, заступник міністра повідомив посла, що постанова російського уряду, якою до переліку «недружніх держав» з 13 травня віднесено Чехію та США, є порушенням міжнародного права, зокрема Віденської конвенції про дипломатичні відносини (зокрема, зобов'язання не проводити дискримінацію між державами) та Договору між Чеською Республікою та Російською Федерацією про дружні відносини та співробітництво. Таким чином, на переконання чеської влади, цю постанову слід скасувати.

За інформацією видання iDnes, заподіяна вибухами у Врбетиці шкода оцінюється в 650 мільйонів крон. Кілька днів тому група депутатів на чолі з міністром внутрішніх справ Яном Гамачеком подала до Палати депутатів законопроєкт про одноразову компенсацію для району Злін, муніципалітетів та жителів за запроваджені після вибухів обмеження. Кожен мешканець, включаючи дітей, у п’яти муніципалітетах повинен мати право на певну суму. Рятувальні роботи та ліквідація наслідків зайняли майже п’ять років, тож мешканці мають отримувати по 20 крон на день протягом цього періоду.

Читайте також: Віцепрем’єр Чехії: За вибухом на складах боєприпасів стоять співробітники ГРУ, іншої версії немає

Як повідомлялося, про причетність російських спецслужб до вибухів 2014 року у Врбетиці Чехія заявила у середині квітня. Це спричинило «дипломатичну війну» між двома країнами.

Фото: Petr Topič, MAFRA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-