У Росії вимагають від Google закрити сайт «Розумного голосування» Навального

У Росії вимагають від Google закрити сайт «Розумного голосування» Навального

Укрінформ
Російське наглядове відомство Роскомнагляд направило в Google лист із проханням припинити технічну підтримку сайту проєкту «Розумне голосування» політика Олексія Навального. Приводом для цього стала скарга російського юриста Андрія Єланцева.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Комерсант».

Керівник єкатеринбурзького правового центру «Репутація» Андрій Єланцев розповів виданню, що звернувся до Роскомнагляду, коли помітив, що сервери «Розумного голосування», за даними відкритих сервісів WHOIS, розташовані в США. За аргументацією юриста, користувачів не попереджають про те, що їхні персональні дані обробляють на території «недружньої для Росії держави». На сайті проєкту, серед іншого, збирають паспортні дані, номери телефонів, адреси місця проживання. Відповідь Роскомнагляду Єланцев оприлюднив напередодні у своєму Фейсбуці.

Після скарги Роскомнагляд звернувся до компанії Google, яка є власником домену appspot.com, де розташований сайт проєкту. У своєму листі відомство попросило «посприяти у прийнятті заходів щодо припинення неправомірної обробки персональних даних громадян РФ за допомогою припинення технічної підтримки сайту».

Читайте також: В окупованому Криму редактора газети оштрафували за публікацію доповіді ООН зі згадкою Меджлісу

У 2018 році, через півтора тижня після запуску «Розумного голосування» на домені 2019.vote, Роскомнагляд приєднав сайт проєкту до реєстру порушників прав суб'єктів персональних даних і почав блокування у Росії. Після цього сайт перенесли на нову адресу на домені appspot.com, і проєкт продовжив роботу. Роскомнагляд не намагався повторно заблокувати сайт.

Стратегія «Розумного голосування», запропонована опозиціонером Олексієм Навальним, застосовувалася у РФ під час передвиборчих кампаній у 2019 і 2020 роках, зокрема на виборах до міських парламентів Москви, Томська і Новосибірська. Вона дозволила провести деяких депутатів, не запланованих російською владою.

Читайте також: Байден: Якщо Навальний помре у в’язниці, наслідки для Росії будуть руйнівними

Як повідомлялося, російського опозиціонера Навального 7 червня перевели з тюремної лікарні виправної колонії № 3 у Володимирі до ВК-2 у Покрові Владимирської області, де він навесні почав відбувати покарання у так званій справі «Ів Роше».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-