Нинішня спека у США може стати найгіршою за останні 1200 років – вчені

Нинішня спека у США може стати найгіршою за останні 1200 років – вчені

Укрінформ
Спекотна хвиля, яка охопила захід США, б’є одночасно сотні температурних рекордів за понад тисячу років та створює передумови для масштабних пожеж та історичної посухи.

Про це пише в понеділок The Guardian із посиланням на американських науковців, повідомляє Укрінформ.

«Солт-Лейк-Сіті досяг рекордного рівня – 107 градусів за Фаренгейтом (42 – за Цельсієм), в Техасі та Каліфорнії оператори електромереж просять жителів економити енергію, щоби уникнути тривалих відключень. І це ще ми навіть не досягли найгарячішої частини літа»,- пише видання.

Читайте також: Літо буде дуже спекотним - синоптики прогнозують в Україні до +40°

У цій частині Сполучених Штатів вчені намагаються вивчити зміни клімату, що мають ознаки масштабної посухи.

«Нинішня посуха потенційно може стати найгіршою з тих, що ми спостерігали принаймні за 1200 років. І причина пов’язана безпосередньо з кліматичними змінами, спричиненими людиною»,- стверджує в цьому зв’язку доцентка кафедри наук про Землю Каліфорнійського університету Кетлін Джонсон.

Вчена зауважила, що палеокліматичні дослідження дозволяють зазирнути в минуле, наприклад спостерігати за змінами клімату по шарах ґрунту або річним кільцям стародавніх дерев.

«І на основі цього стає зрозумілим: те, що ми зараз переживаємо, не є природнім. Це безсумнівно викликано діяльністю людини, викидами парникових газів», - зазначає науковець.

Читайте також: Спека посилиться — найближчими днями в Україні прогнозують до 36°

Інший вчений-кліматолог, Деніел Свейн з Лос-Анджелеса, звертає увагу, що проблема полягає не тільки в необхідності пристосування людей до спеки, але має також більш катастрофічні наслідки, як, наприклад, масштабні лісові пожежі.

«Пожежі, які ми бачили за останні пару років, були справді жахливими, і цьогоріч здається, що ми перебуваємо на тій самій траєкторії», - прогнозує науковець.

Учена з Техасу Катарін Хейхо, зі свого боку, зауважує, що стихійні лиха зараз нікого не дивують, однак загрозливим є те, з якою частотою вони трапляються останнім часом.

«Сюрреалістично спостерігати за тим, що ви колись бачили раніше у своїх наукових дослідженнях та моделюваннях, а зараз це відбувається насправді, в реальному житті. І ви вражені швидкістю, з якою ваші прогнози стають реальністю», - зазначила Хейхо.

Читайте також: У США лютує шторм Клодетт: загинуло щонайменше 12 осіб, більшість – діти

Як повідомляв Укрінформ, глобальні зміни клімату є одним із головних питань на порядку денному міжнародних самітів та зустрічей високого рівня. Один з основоположних документів, який визначає основні кроки у цьому питані є Паризька кліматична угода. Вона укладена в межах Рамкової конвенції ООН про зміну клімату щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року. На відміну від Кіотського протоколу, Паризька угода передбачає, що зобов'язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави, незалежно від рівня їх економічного розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-