ЄС і США зробили крок до вирішення двосторонньої «авіаційної» суперечки

ЄС і США зробили крок до вирішення двосторонньої «авіаційної» суперечки

Укрінформ
Під час саміту ЄС-США, який відбувся учора у Брюсселі, сторони зробили рішучий крок до вирішення застарілої торговельної суперечки щодо підтримки авіаційних виробників, відповідно, американської компанії Boeing та європейської - Airbus, яка тривала майже 17 років.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Комісії.

«Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс (Valdis Dombrovskis) та Торговельний представник США Кетрин Тай (Katherine Tai) досягли порозуміння стосовно великих цивільних літаків, трансформуючи суперечки, що тривали майже 17 років, у далекосяжну платформу співробітництва, яка дозволить розв'язувати двосторонні проблеми та глобальні виклики. Обидві сторони будуть прагнути до подолання тривалих відмінностей для уникнення судових тяжб та для збереження правового поля між нашими авіаційними виробниками та для запобігання появі нових суперечностей у майбутньому», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Boeing побудувала унікальний безпілотник-дозаправник для армії США

Як зазначається, обидві сторони погодилися призупинити на період у 5 років застосування руйнівних взаємних тарифів на суму 11,5 мільярда доларів США, що болюче вражали компанії і населення з обох сторін Атлантики.

Зокрема, сторони погодилися:

  • створити робочу групу у сфері виробництва великих цивільних літаків на чолі із керівниками міністерств торгівлі;
  • надавати фінансування авіаційним виробникам на ринкових умовах;
  • проводити фінансування дослідницьких робіт шляхом відкритого та прозорого процесу;
  • утримуватися від надання такого фінансування у дослідження та не застосовувати спеціальні фіскальні заходи (наприклад, послаблення в оподаткуванні), що можуть зашкодити іншій стороні;
  • співпрацювати у розв'язанні проблем неринкових практик, що можуть шкодити виробникам великих цивільних літаків;
  • взаємно припинити дію контрзаходів на період у 5 років, уникаючи сплати мільярдів митних зборів з обох сторін Атлантики;
Читайте також: Штати і ЄС призупинили тарифні обмеження у справі Airbus/Boeing

Як вже повідомлялося, суперечка між ЄС і США навколо виробників великих цивільних літаків, відома як суперечка Airbus-Boeing, є найбільш тривалим торговельним конфліктом за всю історію СОТ. Він розпочався у 2004 році, коли США звинуватили ЄС у незаконних субсидіях на адресу європейських авіаційних виробників. ЄС подав подібний позов проти США вже наступного, 2005 року. Обидві сторони отримали від СОТ право на застосування тарифних обмежень на експорт одна одної, що неминуче завдавало шкоду обом сторонам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-