Українська та білоруська медіаспільноти засудили порушення свободи ЗМІ в Білорусі

Українська та білоруська медіаспільноти засудили порушення свободи ЗМІ в Білорусі

Укрінформ
Українська та білоруська медіаспільноти підписали звернення до представниці ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Терези Рібейро щодо фактів утисків свободи слова в Білорусі.

Як повідомляє Укрінформ, представники медіа можуть приєднатися до підписантів, заповнивши відповідну форму.

«Ми, представники української та білоруської медіаспільнот, засуджуємо випадки порушення свободи ЗМІ в Республіці Білорусь. Роль журналіста у висвітленні протестів у країні надзвичайно висока: ця робота дає можливість громадянам реалізувати їхнє право на отримання оперативної та правдивої інформації про діяльність держави та про події в країні», - йдеться у зверненні.

Автори звернення зазначили, що у 2020 році репресії з боку білоруської влади проти ЗМІ сягнули максимуму, особливо були посилені після виборів 9 серпня. Через свою професійну діяльність постраждали сотні журналістів. Торік зафіксовано 480 затримань працівників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналісти зазнали насильства через свою професійну діяльність після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення “тортури”. Як повідомляється, щонайменше в 3-х випадках журналісти зазнали вогнепальних поранень.

Читайте також: Білоруські силовики затримали двох гродненських журналістів

У зверненні наголошується, що 2021 році тиск триває. Зокрема, троє журналістів відбули адміністративний арешт, вісімнадцятеро були змушені сплатити штрафи. А 12 журналістів нині перебувають у місцях несвободи, троє з них уже засуджені до позбавлення волі. Правозахисники та адвокати визнають справи політично мотивованими, а самих журналістів - політичними в’язнями.

Ініціатори звернення також навели низку конкретних прикладів тиску на журналістів, які викликали великий резонанс у білоруському суспільстві.

«Висловлюючи свою прихильність принципам свободи та демократії, ми закликаємо представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ не залишатися осторонь від порушень гласності, свободи слова і ЗМІ та прав людини в Республіці Білорусь, визнати наведені факти політичним тиском на представників ЗМІ задля створення владою Білорусі перешкод для роботи засобів масової інформації та несприятливих умов для діяльності журналістів», - заявляють автори звернення.

Читайте також: У Білорусі вже понад 350 політв'язнів

Вони просять Терезу Рібейро звернутися до білоруської влади з закликом негайно зупинити переслідування журналістів і працівників медіа, припинити грубе порушення свободи слова і обмеження доступу до інформації. Підписанти закликають Рібейро підтримати зусилля країн-учасниць ОБСЄ, які ініціювали процедуру розслідування злочинів проти людяності, скоєних представниками білоруської влади щодо журналістів.

Ініціаторами адвокаційної кампанії, спрямованої на захист працівників медіасфери Білорусі, стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Читайте також: У Варшаві відкрили виставку «Пробудження Білорусі»

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії та масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-