Президентка Словаччини вимагає оприлюднити скандальний контракт на російський Sputnik V

Президентка Словаччини вимагає оприлюднити скандальний контракт на російський Sputnik V

Укрінформ
Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що вимагає якнайшвидшого оприлюднення змісту секретного контракту про купівлю країною російської вакцини «Спутник V».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє словацький портал Aktuality.

«Після ретельного вивчення контракту я можу констатувати два факти. На мою думку, це контракт, який повинен був бути належним чином опублікований у відповідному порядку. На додаток до контракту, я також попросила лист від 6 квітня, який російська сторона направила словацькій стороні з проханням повернути вакцину. Громадськості було повідомлено, що причина, з якої російська сторона зробила такий запит було те, що Державний інститут контролю за ліками провів тестування вакцини «Спутник V» у лабораторії, яка не пройшла необхідної сертифікації. На підставі обох вивчених документів я стверджую, що це твердження не відповідає дійсності», - зазначила Чапутова.

Вона підкреслила, що причиною російської вимоги повернення вакцин є інша проблема, а не та, яка вказана Російським фондом прямих інвестицій.

Читайте також: Словаччина дослідила російський Sputnik V - щеплення не рекомендують

Водночас президентка не стала розкривати справжньої причини вимоги повернути вакцину.

Чапутова сподівається, що після повноцінного розкриття змісту скандального контракту словацька громадськість «більше не буде стурбована поширенням неправдивої інформації щодо того, ким було порушено контракт на поставку вакцини».

Зі свого боку в медичному відомстві Словаччини заявили, що «аналізують можливість публікації контракту», та наголошують, що з огляду на поточні умови контракту «не можуть коментувати його частини».

Як відомо, Російський фонд прямих інвестицій попросив офіційну Братіславу повернути передану їй партію вакцини «Спутник V» через «порушення контракту».

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович 30 березня офіційно подав у відставку на тлі скандалу із закупівлею російської вакцини «Спутник V». Президентка Зузана Чапутова доручила сформувати новий уряд міністру фінансів Едуарду Хегеру.

Раніше у відставку подав ряд міністрів, зокрема з питань праці, економіки, юстиції та охорони здоров’я, а партія «Свобода і солідарність» (SaS) вийшла з урядової коаліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-