Виявили рослинну речовину, що ефективна проти коронавірусу

Виявили рослинну речовину, що ефективна проти коронавірусу

Дослідження
Укрінформ
Група індійських науковців презентувала результати масштабного дослідження кверцетину - молекули флавоноїду - виявленої в багатьох рослинах, фруктах і овочах, яку можна використовувати як лікарський засіб проти COVID-19.

Як передає Укрінформ, результати цього дослідження розміщені на порталі Springer Open.

Очолив дослідницьку групу Діпу Метью, професор кафедри біотехнології рослин і молекулярної біології Керальского сільськогосподарського університету, який виділив кверцетин як кандидата для створення нових перспективних ліків проти COVID-19.

Індійські вчені зазначають, що медикаменти на основі кверцетину потенційно можуть поширюватися разом з програмами вакцинації в якості підсилювача або альтернативи.

Дослідницька група виконала молекулярний аналіз, використовуючи тривимірні структури десяти ключових білків COVID-19 і оцінивши афінність (тобто силу взаємодії речовин) зв'язування клітин людини з кожним з цих білків коронавірусу за участю кверцетину.

Читайте також: Вчені довели, що сонячне світло швидко знищує коронавірус

Як виявилося, кверцетин перешкоджає зв'язуванню вірусу з клітинами людини через рецептор-зв'язуючий домен (RBD) на поверхні шиповидного білка вірусу. Саме ця ділянка білка стала для кверцетину мішенню, тому коронавірус був нейтралізований. Однак кверцетин, зв'язуючись з вірусом, не чинив впливу на організм людини. Отже, ці результати підтвердили, що кверцетин може бути ефективним в запобіганні проникнення коронавірусу в клітини людини.

Варто звернути увагу, що провідні українські вчені також раніше вивчали кверцетин і його можливості в лікуванні і профілактиці COVID-19.

Як відомо, загалом із початку пандемії у світі виявлено понад 134 мільйонів випадків коронавірусу, зокрема 2,9 мільйона летальних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-