Cейм Польщі закликав владу Білорусі припинити репресії проти польської громади

Cейм Польщі закликав владу Білорусі припинити репресії проти польської громади

Укрінформ
Сейм Польщі у вівторок одноголосно прийняв резолюцію, в якій засудив репресивні дії офіційного Мінська проти польської національної меншини та закликав білоруську владу звільнити затриманих діячів польської громади.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на пресслужбу нижньої палати польського парламенту.

“Сейм Польщі висловлює протест проти брутальної кампанії репресій, яку розгорнула білоруська влада проти громадян Білорусі польської національності, які прагнуть здійснювати культурно-освітню діяльність і плекати національні традиції”, - йдеться в резолюції.

Читайте також: Білорусь запровадила у відповідь санкції проти Заходу

Польські депутати висловили незадоволення безправними діями Мінська щодо втручання в роботу польської національної меншини, особливо Об’єднання поляків у Білорусі та Форуму польських регіональних ініціатив Бреста і Брестської області, що суперечить демократичним стандартам.

У документі підкреслюється, що дії білоруської влади суперечать міжнародним зобов’язанням Мінська щодо захисту прав національних меншин та двостороннім польсько-білоруським домовленостям.

“Дії білоруської влади ведуть до ескалації напруги та поглиблення самоізоляції цієї країни на міжнародній арені й максимально ускладнюють повернення до нормальних контактів із сусідньою Польщею”, - йдеться в резолюції.

Читайте також: Україна та Польща висловили занепокоєння репресіями з боку білоруської влади – комюніке

У документі висловлюється солідарність з усіма діячами польської національної меншини, які на даний момент затримані – Анжелікою Борис, Анджеєм Почобутом, Іреною Бернацькою, Марією Тішковською, Анною Панішевою, а також іншими діячами польської меншини - вчителями, журналістами, громадськими діячами.

“Сейм Польщі вимагає якнайшвидшого звільнення і припинення проти них усіляких репресій і закликає міжнародну спільноту до солідарної й рішучої реакції на безправні дії білоруської влади”,- йдеться в резолюції.

Читайте також: У Білорусі вже майже 300 політв'язнів - правозахисники

Як відомо, відносини між Польщею та Білоруссю різко погіршилися після того, як Варшава не визнала результатів президентських виборів у серпні минулого року і підтримала громадянське суспільство і суспільні перетворення в РБ. Режим Олександра Лукашенка звинувачує польську владу у намаганні дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в РБ, підтримці та координації протестних рухів в Білорусі.

Упродовж останнього місяця Білорусь оголосила персонами non grata трьох польських дипломатів, Варшава відповіла на це дзеркальними кроками. Силові структури Білорусі провели обшуки у приміщеннях польської національної меншини, затримуючи та арештовуючи активних діячів польської громади. Їм інкримінують, зокрема, участь у нелегальних заходах чи порушення заборони на організацію масових зустрічей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-