В НАТО не ухвалили остаточного рішення щодо виведення військ з Афганістану

В НАТО не ухвалили остаточного рішення щодо виведення військ з Афганістану

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн НАТО не змогли ухвалити сьогодні остаточне рішення щодо продовження операції в Афганістані або виведення сил Альянсу з цієї країни.

Про це у вівторок у Брюсселі під час пресконференція за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн-союзниць заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри продовжили консультації щодо нашої присутності в Афганістані. Ми всі бачили, що для цього немає простих рішень, і попереду – ризикований шлях. Ми маємо бути готовими до всіх варіантів подій… Сьогодні ми не ухвалили остаточного рішення. Але ми налаштовані здійснити всі необхідні заходи, щоб наші війська були у безпеці. Ми будемо продовжувати тісні консультації протягом наступних днів та тижнів, приймати рішення та діяти разом, як союзники», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Столтенберг пояснив, чому НАТО не ухвалювало рішень про Nord Stream 2

Він нагадав, що наразі в Афганістані перебувають близько 10 000 військовослужбовців НАТО, більшість яких складається із неамериканських контингентів з інших країн-союзниць та країн-партнерів. Остаточне політичне рішення щодо присутності цього контингенту в Афганістані, за словами Столтенберга, залежатиме від того, як просуватиметься мирний процес, оскільки лише досягнення сталого миру дозволить запобігти перетворенню Афганістану знову у платформу для міжнародного тероризму.

«Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу проінформував нас, що Туреччина готова прийняти зустріч з підтримки мирного процесу в Афганістані. Союзники налаштовані продовжувати підтримку для сил безпеки Афганістану, а також їх фінансову підтримку до 2024 року. На цьому етапі важливим є ухвалювати скоординовані рішення та діяти разом. Ми разом зайшли в Афганістан, разом підтримували там нашу присутність, і разом вийдемо звідти, коли настане вірний час», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Британія і НАТО підтримуватимуть Україну у протистоянні агресії Росії

Як повідомлялося, у жовтні минулого року адміністрація Президента США Дональда Трампа висловилася за повне виведення американського військового контингенту з Афганістану, та у лютому 2020 року досягла домовленості з рухом Талібан про скоординоване виведення з країни всіх сил НАТО упродовж 14 місяців, тобто, до травня 2021 року. Умовою такого відведення сил НАТО мав стати успіх внутрішнього афганського переговорного процесу щодо мирного врегулювання.

Фото: defense.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-