Британську армію планують скоротити до рівня 200-річної давнини

Британську армію планують скоротити до рівня 200-річної давнини

Укрінформ
Уряд Великої Британії збирається зменшити чисельність своїх збройних сил до найнижчого з початку ХІХ століття рівня та вивести з експлуатації понад 100 літаків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Відповідно до планів уряду чисельність кадрових військових буде скорочено з близько 76,5 тисячі до 72,5 тисячі до 2025 року. 

Окрім того, британська влада відмовляється від цільового показника 82 тисячі підготовлених військовослужбовців, оскільки він не виконувався ще з 2015 року.

Проте британська військова присутність має стати суттєво помітнішою, особливо в Африці та Індо-Тихоокеанському регіоні. Британські сили відправлятимуться за кордон частіше і на триваліші періоди. Вони будуть задіяні в ширшому діапазоні операцій.

Новий підрозділ зі спеціальних операцій під назвою «Рейнджерс» чисельністю в 1 тисячу осіб працюватиме разом із іноземними колегами для запобігання конфліктам.

Також британський уряд виведе з експлуатації найстаріші фрегати Королівського флоту протягом наступних двох років, а також 114 літаків - включаючи весь флот RAF C-130 Hercules.

Тим часом на модернізацію оборонних технологій буде витрачено до 23 мільярдів фунтів стерлінгів.

Читайте також: Пентагон засудив ведучого Fox News за приниження жінок-військових

Ці плани викладені в 66-сторінковому оборонному документі під назвою «Оборона в конкурентну епоху», який є частиною ширшої стратегії зовнішньополітичного відомства, оборони та розвитку, в якій Китай розглядається як найбільша державна загроза економічній безпеці Британії.

Як передавав Укрінформ, прем’єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон представив 16 березня у британському парламенті важливий стратегічний, програмний документ: «Глобальна Британія в епоху конкуренції. Комплексний огляд безпеки, оборони, розвитку і зовнішньої політики». Ідеться про бачення британської політики і світових процесів у цих сферах до 2030 року з визначенням конкретних заходів і дій до 2025-го.

Документ, що має 114 сторінок, визначає роль і місце Британії у глобальному світі, євроатлантичному регіоні на тлі стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами, союзниками з НАТО, країнами Євросоюзу й підтримки територіальної цілісності та обороноздатності України.

Серед країн світу найбільше в тексті згадуються США, Російська Федерація і Китай – більш як 10 разів кожна. Україна згадується тричі, власне, як і Франція та Північна Корея.

Фото: Christopher Furlong/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-