Парламентські вибори в Нідерландах: перемогла партія прем’єра

Парламентські вибори в Нідерландах: перемогла партія прем’єра

Укрінформ
Виборці продовжують підтримувати Марка Рютте. Чого чекати Україні

Вибори до парламенту в Нідерландах стартували 15 березня. Зазвичай голосування триває один день, але через коронавірус було вирішено зробити два додаткові дні: тобто 15, 16 і основний день голосування – 17 березня. Нідерландці мали обрати 150 депутатів нижньої палати. Попри коронавірус, громадяни країни виявилися відповідальними, явка сягнула близько 83%. Після того, як у Нідерландах було підраховано 90,7% голосів, стало очевидно, що на парламентських виборах перемагає партія чинного прем’єр-міністра Марка Рютте. Друге місце посіла партія D66 («прогресивні демократи»), яка під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС чітко та від самого початку висловлювала свою позицію «за Україну».

ЧЕТВЕРТА ПЕРЕМОГА ПОСПІЛЬ

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте виграє четверті парламентські вибори поспіль. Очолювана ним «Народна партія за свободу та демократію» (VVD) отримує 36 зі 150 місць у парламенті. Таким чином, Марк Рютте, який є прем’єр-міністром Нідерландів з 2010 року, на шляху до четвертого терміну.

«Перед нами стоїть багато завдань. Ми маємо продовжувати ефективну роботу, попри коронавірус», – наголосив Рютте.

До слова, 2017 року його партія посіла перше місце та отримала 33 мандати зі 150. Другою тоді фінішувала Партія свободи (PVV) на чолі з Гіртом Вілдерсом. Однак цього разу ультраправа PVV отримує 17 місць, що на 3 місця менше, ніж чотири роки тому.

1
Марк Рютте

Чому виборці продовжують підтримувати Рютте? Власне, кілька разів мені пощастило особисто зустрітися з прем’єр-міністром Нідерландів. Варто зазначити, що спочатку було важко повірити, що пан Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів, на роботу до комплексу «Бінненхоф», де розташовані Генеральні штати (парламент Нідерландів) і резиденція прем’єра, їздить велосипедом та пересувається без охорони. Ба більше, у свою обідню перерву глава уряду може навіть допомогти власникові ятки під стінами «Бінненгофа» почистити оселедця. Аж поки сама не впевнилася. Прем’єра Нідерландів справді можна випадково зустріти на вулицях Гааги без охорони. І в цьому я переконалася кілька разів.

Уперше побачила Рютте біля будівлі парламенту 18 березня 2019 року. Він саме поспішав на термінову нараду через збройний напад на трамвай у нідерландському місті Утрехті. Два роки тому чоловік відкрив вогонь по пасажирах у трамваї та вбив чотирьох чоловік. Я саме прямувала на вокзал, щоб дістатися Утрехта. Звісно, попросила прем’єра про коментар, він був не проти, але його прес-секретарка наголосила, що вони дуже запізнюються на термінову нараду. Удруге я випадково зустріла нідерландського прем’єра 7 лютого 2021 року просто під дверима свого помешкання. Лише уявіть: відчиняю двері свого дому, а там без охорони, у спортивному одязі прем’єр-міністр Нідерландів ввічливо вітається та цікавиться, як у мене справи. Це була рідкісна журналістська вдача. Далі – приємна розмова і обіцянка дати розгорнуте інтерв’ю.

Варто зазначити, що в лютому в Нідерландах добре хурделило, що геть нетипово для цієї країни. Тож мої сусіди згодом ще довго жартували, що їхній прем’єр дуже гостинний й особисто допомагає гостям країни відкопатися після снігопаду.

Утретє ми випадково зустрілися з паном Рютте в центрі Гааги 15 березня 2021-го, коли в Нідерландах саме стартували вибори до парламенту. Через коронавірус для голосування додали два дні – 15 й 16 березня (основний день – 17 березня). Передусім додаткові призначалися для людей, які належать до груп ризику. Зокрема, осіб похилого віку, діабетиків тощо. Решту закликали голосувати в основний день – 17 березня, коли відкрито понад 9000 дільниць.

Тож, прямуючи на парковку для велосипедів, я почула, що зі мною хтось вітається. Піднявши голову, усвідомила, що це прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. На мій подив пан Рютте мене впізнав і зазначив, що пам’ятає про обіцяне інтерв’ю. Сказав, що дуже поспішає на зустріч, до того ж це перший день виборів, але по дорозі можемо трохи поспілкуватися. Жодної охорони, навіть представника прес-служби… Обговоривши організаційні питання щодо можливого інтерв’ю, Рютте на хвильку зупинився для фото й попрямував далі у справах. А я пішла спостерігати за організацією виборів у часи пандемії.

Можливо, саме через свою відкритість, увагу, людяність та простоту – Рютте має таку довіру й виграє четверті парламентські вибори поспіль.

ВИБОРИ В ЧАСИ ПАНДЕМІЇ

Через коронавірус у деяких містах країни, зокрема Роттердамі, можна було проголосувати, не виходячи з авто, у спеціально облаштованих пунктах.

У такий спосіб намагався проголосувати й міністр охорони здоров’я Нідерландів Уго де Йонге.

«Я хочу голосувати, і хотів би капучино», – жартував Уго де Йонге, біля вуличного пункту.

Однак йому не видали бюлетень для голосування, бо він надав паспорт, термін дії якого закінчився.

Уго де Йонге
Уго де Йонге

«Правила є правила. Вони однакові для всіх. Навіть якби це був король Віллем-Александр, ми б не дозволили порушити правила», – наголосили на дільниці.

Де Йонге, який є керівником штабу протидії пандемії COVID-19 у Нідерландах, пояснив, що помилився, не перевіривши документ, вирушаючи з дому до виборчої дільниці. Тож йому довелося повернутися додому за дійсним посвідченням особи.

Загалом по всій країні було відкрито близько 9200 виборчих дільниць. Люди вишикувалися в чергу, щоб проголосувати, дотримуючись обов’язкової дистанції 1,5 метра, усі в захисних масках. У разі хвороби можна було доручити заповнення бюлетеня довіреній особі. Також люди похилого віку могли голосувати поштою. Усіх, хто має будь-які симптоми недуги, закликали не приходити на дільницю, щоб не наражати на небезпеку інших. Згідно з даними центрального бюро статистики, участь у виборах мали право взяти 13,2 млн осіб. Через карантинні обмеження виборча кампанія переважно проходила по телебаченню та радіо. Перші виборчі дільниці відкрилися о 7:30. Проголосувати можна було до 21:00. Участь у голосуванні беруть громадяни, яким сповнилося 18 років. Для участі у виборах було зареєстровано 37 партій.

На дільницях постійно проводилися прибирання та дезінфекція, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Також кожному видавали новий червоний олівець. Після голосування його можна було викинути або забрати з собою на пам’ять. Деякі підприємливі нідерландці навіть виставили такі олівці на продаж через інтернет-сайти. Можна побачити оголошення, що олівець продається за 5 євро, дехто виставив за 25 євро.

Загалом голосування пройшло без ексцесів, за процесом пильно стежили правоохоронці. Очікується, що остаточні результати виборів буде офіційно оголошено 26 березня.

ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНІ

За прем’єрства Марка Рютте між Україною та Нідерландами налагоджено активну співпрацю. Тож результати перегонів – гарний знак для України.

«Що стосується наших очікувань від нового уряду, варто відзначити, що між Україною та Нідерландами в останні роки розвивається активна співпраця, – сказав у коментарі Укрінформу посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов. – З Марком Рютте, як прем’єр-міністром, вдалося знайти складні, але ефективні рішення щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС після сумнозвісного референдуму 2016 року, забезпечити конструктивну взаємодію в розслідуванні та притягненні до відповідальності винних у збитті МН17. ​Уряд Нідерландів чітко та беззастережно підтримує територіальну цілісність України, не визнає незаконну тимчасову окупацію Криму Російською Федерацією. У нас є підстави розраховувати на те, що наступний уряд і надалі дотримуватиметься цієї позиції».

Всеволод Ченцов
Всеволод Ченцов

Після Народної партії за свободу та демократію, яку очолює Рютте, друге місце посідає партія D66, яка під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС чітко й від початку висловлювала свою проукраїнську позицію. D66 може розраховувати на 24 депутатських мандати, тобто на п’ять більше порівняно з 2017 роком.

«Для нас також важливо, що D66, яка активно підтримувала ратифікацію Угоди про асоціацію, зміцнила свої позиції за результатами виборів. Гарним для нас сигналом є й те, що питання підтримки суверенітету та територіальної цілісності України включено й до виборчої програми цієї партії. Сподіваємося, ці результати конвертуватимуться в посилення уваги нового уряду Нідерландів також до підтримки подальшого розвитку торговельно-економічного та секторального співробітництва з Україною, зокрема у сферах, які становлять взаємний інтерес: сільське господарство, цифрова економіка, включаючи кібербезпеку, управління водними ресурсами тощо», – зазначив посол.

Водночас ультраправа PVV на чолі з Гіртом Вілдерсом отримує 17 місць, втративши 3 місця. Партію час від часу критикують за проросійські погляди. Натомість FVD («Форум за демократію»), створений одним з ініціаторів референдуму щодо асоціації Україна–ЄС Тьєррі Боде, навпаки, отримає 8 місць, що вчетверо більше, ніж зараз.

Після підрахунку голосів розпочнеться процес формування правлячої коаліції.

Президент України Володимир Зеленський у своєму Twitter привітав Марка Рютте з перемогою його партії на парламентських виборах та побажав швидкого формування урядової коаліції.

«Вітаю Марка Рютте з переконливою перемогою партії VVD на виборах! Цей успіх є свідченням беззаперечного лідерства та ефективного керівництва державою в умовах пандемії. Бажаю швидкого формування урядової коаліції. Готові до продовження співпраці», – написав він.

Я так само готова до співпраці та сподіваюся, що незабаром відбудеться обіцяне інтерв’ю. Звісно, у пана Рютте буде багато роботи. Та, хто знає, може, ми знову просто зустрінемося на вулиці й поговоримо…

Ірина Драбок, Гаага

Фото: Ірина Драбок, Софія Шовікова, NOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-