Євроінституції погодили введення ETIAS: процедура в'їзду в країни ЄС зміниться

Євроінституції погодили введення ETIAS: процедура в'їзду в країни ЄС зміниться

Укрінформ
Перемовники Європейського Парламенту, Ради ЄС та Єврокомісії досягли політичної згоди навколо введення в дію так званої Європейської системи інформації про подорожі та авторизації (ETIAS).

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у четвер на сайті Європейської Комісії.

Система передбачає додаткову реєстрацію для громадян третіх країн, з якими ЄС має безвізовий режим.

«Європейська Комісія привітала сьогоднішнє політичне рішення між Європарламентом, Радою ЄС та Єврокомісією щодо введення в дію майбутньої Європейської системи інформації про подорожі та авторизації, яка буде сумісною з інформаційною системою ЄС. Це важливий крок до введення в дію цієї системи до кінця 2021 року», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ЄС має намір підвищити безпеку в межах Шенгенської зони

Як зазначається, щойно ETIAS набуде операційної спроможності, громадяни третіх країн, які подорожуватимуть до ЄС і які користуються безвізовим режимом поїздок до Шенгенської зони, будуть зобов’язані зареєструватися та отримати дозвіл до того, як вирушити у подорож. Система дозволить провести перевірку особи таких громадян з використанням можливостей інформаційних систем ЄС у сферах прикордонного контролю, безпеки й міграції. Це робиться для того, щоб своєчасно виявляти людей, які можуть спричиняти ризики для безпеки або для здоров’я, або тих, хто системно порушували міграційні правила.

Як очікується, ETIAS буде функціонувати у поєднанні з іншими інформаційними системами ЄС, зокрема, системою обліку в’їзду/виїзду, візовою інформаційною системою (VIS), Шенгенською інформаційною системою, а також із централізованою системою країн-членів з обліку даних про кримінальне засудження людей, які не є громадянами ЄС. Зазначається, що такий інформаційний обмін в рамках ETIAS здійснюватиметься з повагою до фундаментальних прав людей, включаючи право на захист особистої інформації.

Читайте також: Шенгенська зона перебуває під тиском та потребує зміцнення – президент Єврокомісії

Політична домовленість, що була досягнута в ході переговорів між Євроінституціями, має пройти формальне затвердження в Європейському Парламенті та на рівні Ради ЄС. Служби електронної комунікації ЄС у сфері свободи, безпеки та правосуддя ( eu-LISA) отримали доручення розробити програмне та організаційне забезпечення для ETIAS, яке має забезпечити введення цієї системи в дію до завершення наступного року.

Як повідомлялося, введення такої системи реєстрації в рамках ETIAS не означає повернення до візового режиму поїздок до ЄС для громадян країн, з якими ЄС має угоди про безвізові поїздки. Водночас громадяни таких країн перед поїздкою до ЄС будуть зобов’язані пройти реєстрацію в цій системі, яка здійснюватиметься в режимі онлайн та забиратиме лише лічені хвилини. У переважній більшості випадків такі подання на реєстрацію будуть ухвалюватися в автоматичному режимі, і лише за умови виявлення проблемних питань будуть об’єктом більш ретельного розгляду. Реєстрація буде простою, швидкою та доступною.

Авторизація в системі ETIAS коштуватиме суму, еквівалентну 7 євро. Така реєстрація, після її авторизації, буде чинною протягом наступних 3 років та передбачатиме можливість багаторазових поїздок до країн Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-