Рада ЄС ухвалила закон про боротьбу з терористичним контентом в інтернеті

Рада ЄС ухвалила закон про боротьбу з терористичним контентом в інтернеті

Укрінформ
Рада Європейського союзу прийняла постанову про боротьбу з поширенням терористичного контенту в Інтернеті.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Ради.

«Радикалізація і підбурювання до насильства через соціальні мережі і відеоплатформи, прямі стріми атак (терористів - ред.) останнім часом все частіше стають факторами терактів. З новими правилами, прийнятими сьогодні Радою, наші правоохоронні органи отримають ефективний інструмент для боротьби з цією загрозою. Разом ми посилаємо потужний сигнал інтернет-компаніям: час діяти швидше та ефективніше», - сказав чинний голова Ради ЄС, міністр внутрішніх справ Португалії Едуардо Кабріта.

Метою нової постанови є прискорення видалення терористичного контенту з інтернету і створення для цього єдиного інструменту для всіх країн ЄС. Нові правила будуть застосовуватися до провайдерів, що пропонують свої послуги в ЄС, незалежно від того, де знаходиться їхній головний офіс.

Добровільна співпраця з постачальниками послуг хостингу триватиме, але закон надасть країнам ЄС додаткові інструменти для швидкого видалення терористичного контенту. Компетентні органи в державах-членах ЄС отримають право видавати провайдерам ордер на видалення терористичного контенту або блокувати доступ до нього у всіх державах-членах. Провайдери повинні будуть протягом години видалити вказаний контент або відключити доступ до нього.

Крім того, провайдери зобов'язані будуть вжити особливих заходів для захисту своїх послуг від поширення терористичного контенту.

Читайте також: Боррель назвав основні напрями оновленої міграційної політики Євросоюзу

З метою повного дотримання фундаментальних прав закон передбачає чітко обмежений перелік та однакове визначення терористичного контенту: це тексти, зображення, аудіо- або відео, які містять підбурювання до терактів, заклики до участі в терористичних групах, пропаганда, уроки з виготовлення вибухівки, публікації або онлайн-трансляція відомостей про свою терористичну діяльність тощо.

Схвалений Радою правовий акт тепер має прийняти Європарламент у другому читанні. Він набере чинності на двадцятий день після публікації в Офіційному журналі ЄС, а застосовуватися почне через рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-