Через скандал із російською вакциною у Словаччині вимагають відставки прем’єра

Через скандал із російською вакциною у Словаччині вимагають відставки прем’єра

Укрінформ
У Словаччині через скандал навколо закупівлі російського препарату «Спутник V» коаліційна партія SAS висунула вимогу про відставку прем’єра країни Ігоря Матовича, а у разі невиконання цієї вимоги до 24 березня погрожує вийти з коаліції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Noviny.

Очільник партії SAS, нинішній міністр економіки країни Річард Сулік заявив, що Матович і ексглава МОЗ провалили боротьбу з епідемією та назвав політику прем’єра «хаосом».

«Цей прем’єр розділяє суспільство, він у конфлікті з президентом, з науковцями, з місцевою владою та медіа… Ми далі не можемо підтримувати уряд Матовича», - заявив Сулік.

При цьому, партія виступає проти дострокових виборів і не просить віддати пост прем’єра іншій політсилі.

«Ми не ставимо під сумнів, що посада прем’єра належить OĽaNO (партія Матовича – ред.), тож якщо вони висунуть гідного кандидата, як наприклад міністр фінансів Едуард Хегер - ми готові це обговорювати», - сказав Сулік.

Читайте також: Ексочільник МОЗ Словаччини був «спостерігачем» на виборах президента Росії

Ультиматум від SAS з’явився вже після того, як відставка словацького міністра охорони здоров’я Марека Крайчі минулого тижня ніби відкрила шлях до виходу з політичної кризи. Після відставки Крайчі саме Хегеру доручили тимчасово виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я, тож саме він надав екстрений дозвіл на використання «Спутника».

Як відомо, політична криза у Словаччині почалася минулого тижня з таємної угоди щодо закупівлі російської вакцини від коронавірусу "Sputnik V", організованою Матовичем, попри незгоду партнерів по коаліції.

Партія з правлячої коаліції - "Свобода та солідарність" заявила, що ця угода викликає сумнів у чіткій прозахідній орієнтації країни. Партія об'єднала зусилля з іншим партнером по коаліції, партією "За народ", вимагаючи перезавантаження уряду. На думку представників партії "За народ", будь-яка вакцина, для її використання в країні, потребує схвалення від регулятора лікарських засобів ЄС, чого не сталося у випадку з російським засобом "Sputnik V".

Читайте також: У Європейському медагентстві порівняли екстрений допуск «Спутник V» з «російською рулеткою»

Як повідомлялося, російську вакцину від коронавірусу "Sputnik V" розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалеї. Препарат був схвалений Міністерством охорони здоров'я РФ 11 серпня 2020 року попри те, що третя фаза його випробувань не проводилася.

Світові експерти висловили сумнів у дієвості цієї вакцини. Європейське агентство з лікарських засобів не схвалило використання "Sputnik V" на території ЄС, заявку щодо чого російська сторона подала лише нещодавно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-