Ексочільник МОЗ Словаччини був «спостерігачем» на виборах президента Росії

Ексочільник МОЗ Словаччини був «спостерігачем» на виборах президента Росії

Укрінформ
Ексміністр охорони здоров'я Словаччини Марек Крайчі, який був вимушений подати у відставку після скандалу навколо закупівлі російської вакцини "Спутнік V", був серед політично упереджених міжнародних спостерігачів на виборах президента РФ 2018 року.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав засновник австрійського "Центру демократичних принципів" (CDI), експерт Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE) Антон Шеховцов.

"Міністр охорони здоров'я Словаччини Марек Крайчі, який подав у відставку після свого скандального рішення про закупівлю російської вакцини "Спутнік V”, був псевдо-спостерігачем на виборах президента РФ 2018 року", - йдеться у повідомленні.

Політолог вказав, що усіх проросійських псевдо-спостерігачів можна знайти у відповідній базі даних EPDE.

"Марек Крайчі був одним із псевдо-спостерігачів на президентських виборах у Російській Федерації у березні 2018 року. Крайчі хвалив вибори, у той час як БДІПЛ та ПА ОБСЄ дійшли висновку, що вибори "пройшли у надзвичайно контрольованому правовому та політичному середовищі, в умовах тиску на критичні думки", - зазначив у коментарі кореспонденту агентства Антон Шеховцов.

Він зауважив, що псевдо-спостереження "вже довгий час є одним із інструментів Кремля з культивування прокремлівської діяльності зі сторони європейських політиків".

"І в цьому контексті лобіювання інтересів країни-розробника вакцини "Спутнік V“ з боку Крайчі є природним і закономірним“, - додав політолог.

Як повідомлялося, міністр охорони здоров'я Словаччини Марек Крайчі подав у відставку у п’ятницю на тлі урядової кризи у країні, причиною якої став скандал навколо закупівлі російської вакцини від коронавірусу "Спутнік V".

Читайте також: У Словаччині очільник МОЗ пішов у відставку через скандал навколо російської вакцини

Відставки Марека Крайчі, який належить до партії "Звичайні люди" прем'єр-міністра Словаччини Ігоря Матовича, вимагали дві з чотирьох партій у правлячій коаліції у Словаччини. Президент країни Зузана Чапутова і партнери Матовича по коаліції розкритикували таємні домовленості з Москвою про постачання 2 млн доз вакцини до реєстрації препарату в ЄС.

Читайте також: У Європейському медагентстві порівняли екстрений допуск «Спутник V» з «російською рулеткою»

Марека Крайчі й раніше звинувачували у невдачах під час боротьби з епідемією коронавірусу у країні. Ця критика посилилася після того, як Крайчі разом з прем'єром Матовичем особисто зустріли в аеропорту партію російської вакцини "Спутнік V”, яка не отримала схвалення ні з боку Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА), ні з боку Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-