У Євросоюзі схвалили вакцину проти коронавірусу Johnson & Johnson

У Євросоюзі схвалили вакцину проти коронавірусу Johnson & Johnson

Укрінформ
Європейське медичне агентство (ЕМА) рекомендувало надати умовну ринкову авторизацію на європейському ринку вакцини проти COVID-19 виробництва Janssen Pharmaceutica (входить до складу Johnson&Johnson)

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ЕМА.

«EMA рекомендувала надати умовну ринкову авторизацію для вакцини Janssen для запобігання COVID-19 у людей від 18 років. Після ретельної оцінки комітет ЕМА з медикаментів для людини консенсусом дійшов висновку, що дані щодо цієї вакцини належні та відповідають критеріям ефективності, безпечності і якості. Вакцина Janssen проти COVID-19 є четвертою вакциною, рекомендованою в ЄС для запобігання COVID-19», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це поки що єдина вакцина, застосування якої потребує лише однієї дози для щеплення. Її клінічні дослідження, проведені за участю пацієнтів у США, Південній Африці та у країнах Латинської Америки, підтвердили ефективність вакцини Janssen для запобігання хворобі у людей старших за 18 років. Дослідження проведено із залученням 44 000 людей, половина з яких отримали єдину дозу вакцини, інша половина – плацебо.

Випробування показали зменшення кількості випадків COVID-19 протягом двох тижнів після вакцинації на 67% після застосування вакцини Janssen (116 випадків на 19 630 осіб). Це означає, що вакцина має ефективність 67%.

Читайте також: Південна Корея дозволила вакцину AstraZeneca для людей 65+

Побічні ефекти після застосування вакцини Janssen зазвичай є слабкими або середніми і минають протягом кількох днів після вакцинації. Найбільш поширеними серед них є біль у місці щеплення, головний біль, підвищена втома, біль у м’язах та нежить.

Моніторинг безпечності та ефективності вакцини Janssen буде продовжений.

Принцип дії вакцини Janssen оснований на здатності організму людини до самозахисту та передбачає щеплення так званим аденовірусом, який містить протеїни, схожі на протеїни вірусу SARS-CoV-2. Клітини організму виробляють антитіла проти аденовірусу і приводять імунну систему людини у готовність до захисту від с SARS-CoV-2, який вчасно «розпізнається» організмом людини.

Читайте також: Що відомо про китайську вакцину CoronaVac, яку везуть до України

Сам аденовірус, який міститься у вакцині, не здатний до відтворення, тож не може сам по собі спричинити хворобу.

Формальне рішення про надання ринкової авторизації в ЄС найближчим часом має ухвалити Європейська комісія.

Як повідомлялося, до цього ЕМА авторизувала на ринку ЄС вакцини трьох виробників: AstraZeneca, BioNtech-Pfizer та Moderna. Janssen Pharmaceutica NV стала четвертою компанією, вакцина якої проти COVID-19 рекомендована для використання в країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-