Криза у Вірменії: Пашинян пропонує розпустити парламент

Криза у Вірменії: Пашинян пропонує розпустити парламент

Укрінформ
Голова уряду Вірменії Нікол Пашинян знову запропонував опозиційним силам погодитися на розпуск парламенту та проведення позачергових виборів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радио Азатутюн.

З такою заявою Пашинян виступив під час мітингу своїх прихильників на площі Республіки в Єревані.

В кінці минулого року Пашинян вже заявляв про початок консультацій з питання дочасних виборів, пропонуючи двом опозиційним парламентським фракціям - «Процвітаюча Вірменія» та «Просвітлена Вірменія» - підписати з владою меморандум про те, що в разі відставки прем'єра вони не висуватимуть своїх кандидатів, що призведе до розпуску парламенту та призначення позачергових виборів.

Тоді обидві опозиційні фракції відмовилися підписувати такий меморандум. Позапарламентська опозиція також в більшості своїй відкинула ідею проведення дочасних виборів, наполягаючи на тому, що Пашинян повинен піти у відставку, а до проведення нових виборів має бути сформований тимчасовий уряд, який і організовує ці вибори через певний час.

Опозиційний «Рух за порятунок Вітчизни», який об'єднує понад півтора десятка партій, навіть висунув свого кандидата - колишнього прем'єр-міністра та міністра оборони Вірменії Вазгена Манукяна в якості «перехідного» прем'єра.

Сприйнявши це як відмову від виборів, проурядова парламентська фракція «Мій крок» в лютому визнала питання закритим, заявивши, що в суспільстві немає запиту на проведення позачергових виборів.

Читайте також: Протести в Єревані: в урядовій будівлі вимагали відставки Пашиняна

У своїй сьогоднішній промові на мітингу Пашинян знову озвучив свою пропозицію опозиції, підкресливши, що він це робить щиро та навіть «кидає виклик» опозиції.

«Підімо на позачергові вибори», - заявив Пашинян.

Як повідомлялося, 25 лютого Генштаб ЗС Вірменії зажадав відставки уряду та прем'єр-міністра Нікола Пашиняна, звинувативши його у невмінні приймати адекватні рішення в даній кризовій та критичній для вірменського народу ситуації. У той же день Пашинян під час прямого етеру заявив, що ухвалив рішення звільнити з посади очільника Генштабу Оніка Гаспаряна.

У Єревані пройшли мітинги прихильників та опонентів Пашиняна. Опозиція перекрила проспект Баграмяна, там, де будівля парламенту Вірменії та оголосила про безстрокові цілодобові акції протесту, що триватимуть до відставки Пашиняна.

У суботу стало відомо, що президент Вірменії Армен Саркісян не підписав проєкт указу прем'єр-міністра Нікола Пашиняна про відставку начальника Генерального штабу ЗС РА, генерал-лейтенанта Оніка Гаспаряна. Він повернув його в апарат прем'єра з запереченнями. Пашинян одразу ж відправив його президенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-