У Білорусі втричі збільшили штрафи за участь у протестах

У Білорусі втричі збільшили штрафи за участь у протестах

Укрінформ
У Білорусі набув чинності оновлений Кодекс про адміністративні правопорушення (КпАП), в ньому передбачено посилення покарань за участь у несанкціонованих акціях, у тому числі максимальний штраф за це збільшено більш як у три рази.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на змінений Кодекс.

Максимальний розмір штрафу за участь у несанкціонованому масовому заході збільшено з 30 до 100 базових величин (від 870 до 2900 білоруських рублів, 330-1100 доларів), а при повторному притягненні - з 50 до 200 базових величин (від 1450 до 5800 рублів, 550- 2200 доларів). Максимальний строк адміністративного арешту за повторну участь у несанкціонованих акціях протягом року тепер становить від 15 до 30 діб (раніше було 25 діб).

Крім того, з КпАП вилучено положення, згідно з яким за участь у незаконній акції можна було отримати попередження, і з'явився новий вид адміністративного стягнення - громадські роботи.

Посилено також покарання за непокору співробітнику міліції: за відмову проїхати в РУВС для надання пояснень або встановлення особи максимальний штраф збільшено з 50 до 100 базових величин. Штраф за образу посадової особи збільшено з 20 до 30 базових величин, а максимальний штраф за цією статтею тепер дорівнює 200 базовим одиницям замість 50 (для юрособи в разі образи в публічному виступі, ЗМІ, інтернеті).

Зміни також передбачають штраф за використання, виготовлення і розповсюдження "заборонених законодавчими актами прапорів, вимпелів, плакатів, емблем або символів" у розмірі від 5 до 20 базових величин (від 145 до 580 рублів, 55-220 доларів), для індивідуальних підприємців і юридичних осіб - до 40 і 60 базових величин відповідно.

З'явилося також положення, що передбачає покарання батьків за участь їхніх дітей у несанкціонованих заходах у вигляді штрафу в розмірі від 5 до 30 базових величин.

Інші нововведення стосуються власників автомобілів, а також сфер персональних даних і валютного законодавства.

Читайте також: Загиблому після акції протесту в Білорусі винесли обвинувальний вирок

Як повідомлялося, після оголошення результатів президентських виборів у серпні минулого року в Білорусі почалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені режимом Олександра Лукашенка. Зараз влада країни продовжує наступ на цивільні права громадян Білорусі та продовжує репресії проти представників громадянського суспільства і журналістів.

Легітимність режиму Олександра Лукашенка не була визнана демократичними країнами світу, країнами ЄС і Україною, які наполягають на проведенні інклюзивного політичного діалогу в країні для проведення вільних і справедливих виборів, що відповідатиме запиту народу Білорусі щодо свого демократичного майбутнього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-