У штаб-квартирі НАТО вшанували пам’ять жертв трагедії 9/11

У штаб-квартирі НАТО вшанували пам’ять жертв трагедії 9/11

Фото
Укрінформ
У штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі вшанували пам’ять загиблих унаслідок терористичної атаки проти США 11 вересня 2001 року.

Захід відбувся неподалік від входу до головного офісу НАТО, поблизу пам’ятної стели у вигляді покручених вибухом металевих конструкцій зруйнованого нью-йоркського Всесвітнього торгового центру.

Пряма трансляція велася у Твіттері, передає кореспондент Укрінформу.

«19 років тому, 11 вересня 2001 року, низка жахливих подій змінила все для всіх нас – для людей, для держав та для союзників. Ми згадуємо про це кожного дня, коли заходимо до штаб-квартири Альянсу, тому що у світі все ще є вороги, які не зупиняються ні перед чим, щоб атакувати наш спосіб життя та наші цінності», - зауважила під час церемонії посол США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що всі союзники солідарні з народом США та пам'ятають близько 3000 чоловіків і жінок, які загинули під час терористичних атак на Нью-Йорк і Вашингтон.

«Вже за кілька годин після атаки ми вперше в історії НАТО активували Статтю 5 нашого основоположного Договору щодо колективної оборони. Напад був здійснений на американській землі, але він завдав удару по всіх нас. Ми тоді встали поряд з нашими американськими союзниками і разом дали відповідь тероризму», - сказав керівник Альянсу.

Він нагадав, що НАТО розпочало операцію в Афганістані, щоб ця країна ніколи більше не перетворювалася не безпечне сховище для терористів, - саме на це спрямовані зусилля союзників по Альянсу та країн-партнерів, а також сил безпеки та народу Афганістану. Зараз, за його словами, країна наблизилася до дуже важливого етапу мирних переговорів, який покликані покласти край насильству в країні.

“Ці переговори не є гарантією для тривалого миру, але вони є історичною можливістю, якою ми маємо скористатися... Ці переговори мають зберегти досягнення двох минулих десятиліть - для захисту жінок і дітей, для верховенства права і свободи, для спільної безпеки», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Україна вшановує пам'ять жертв наймасштабнішого теракту в історії людства

Під час церемонії у Брюссельській штаб-квартирі НАТО були приспущені державні прапори союзників. О 14.46 - час, коли перший керований терористами літак врізався у північну вежу ВТЦ у Нью-Йорку, - було оголошено хвилину мовчання.

Подібні церемонії у п’ятницю одночасно відбулися в Оперативному командуванні НАТО в бельгійському Монсі та у Командуванні НАТО з трансформації у Норфолку, США.

Як повідомлялося, 11 вересня 2001 року у США терористи-смертники захопили пасажирські літаки та спрямували їх у дві вежі Всесвітнього торгового центру у Нью-Йорку. Ще один напад був скоєний на будівлю Пентагону. Внаслідок атаки загинули 2996 людей, понад 6000 осіб дістали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-