Кремль може допустити зміну влади в Білорусі, якщо нові лідери будуть проросійськими - Ходжес

Кремль може допустити зміну влади в Білорусі, якщо нові лідери будуть проросійськими - Ходжес

Укрінформ
Росія може допустити зміну влади в Білорусі, але тільки в тому разі, якщо нові лідери не спробують повести країну в західному напрямку.

Таку думку висловив екскомандувач сил США в Європі Бен Ходжес в програмі "На самом деле: МИР" на телеканалі "ДОМ".

"Щодо ситуації у Білорусі і в Україні, то вони складаються зовсім по-різному. Я хочу сказати, що в Україні люди були не просто незадоволені рівнем життя і правлячим режимом - я сам бачив, як вони прагнули інтеграції з Заходом. А в Білорусі цей вектор не надто сильний - люди просто надзвичайно втомилися від режиму і хотіли б це змінити. Тому, як мені здається, Кремль цілком може допустити зміну влади в цій країні, але тільки в тому випадку, якщо нові лідери не спробують повести Білорусь у західному напрямку", - вважає він.

Ходжес також заявив, що вітає позицію Європейського Союзу, який чітко висловився проти насильства, що відбувається в Білорусі, і підтвердив невизнання результатів проведених виборів: "Це надзвичайно важливо".

"І друга важлива дія з боку європейської спільноти - це те, що вона планує застосувати санкції щодо офіційних осіб, які безпосередньо причетні до проведення цих сфальсифікованих виборів. Мені б хотілося, щоб президент Сполучених Штатів висловив більш чітку позицію щодо виборів у Білорусі - нам треба було б відкликати посла і засудити застосування невиправданого насильства. Це важливо", - додав екскомандувач.

У той же час, за його словами, "дуже тривожно спостерігати", що рівень насильства з боку силовиків президента Олександра Лукашенко не тільки не зменшується, а, навпаки, зростає.

"У зв'язку з цим викликає захоплення мужність людей, які знову і знову виходять на вулиці, незважаючи на жорстокість правоохоронних органів. Не думаю, що Кремль має намір вводити війська в Білорусь, якщо тільки російській владі не здаватиметься, що новий лідер - будь-який, хто б не прийшов до влади після Лукашенка - поведе країну в новому напрямі - від Росії до Заходу. Думаю, тоді шанси на російське вторгнення значно збільшаться", - впевнений Ходжес.

Читайте також: Лукашенко заявляє, що готовий до діалогу

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК 14 серпня оголосила остаточні результати, згідно з якими чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає посаду з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Відразу після виборів у країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли їх, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більше 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кілька загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-