Індія та Китай обмінялися звинуваченнями у порушенні кордону

Індія та Китай обмінялися звинуваченнями у порушенні кордону

Укрінформ
Урядовці Індії та Китаю обмінялися взаємними звинуваченнями у порушенні кордону після збройної сутички у спірному прикордонному районі в Гімалаях, в якій брали участь військові обох сторін.

Про це повідомляє The National.

"Індія та Китай у суботу обмінялися свіжими звинуваченнями у порушенні кордону у спірному Гімалайському регіоні, де військові з обох боків цього тижня вперше протягом півстоліття вступили у смертельну сутичку", - йдеться у повідомленні. Кожна зі сторін звинувачує іншу у порушеннях, які призвели до смертельної сутички 15 червня.

Уряд Індії звинуватив Китай у намірах збудувати споруди на "лінії фактичного контролю", яка розмежовує прикордонний район. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що його країна не допустить жодних односторонніх змін щодо спірного кордону.

Речник Міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзян звинуватив індійських військових у "навмисній провокації" в цьому районі.

Читайте також: У Китаї заявили, що домовилися врегулювати конфлікт з Індією на кордоні

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав Індію та Китай до стриманості та діалогу для мирного вирішення суперечностей та для збереження регіональної стабільності й миру.

Індійсько-китайські відносини прописано у двосторонній угоді від 1954 року. Проте країни й досі не змогли владнати територіальні суперечки навколо двох регіонів — Аксай Чін та Аруначал-Прадеш, які згідно зі Сімлською конвенцією 1914 року відійшли від Тибету до Британської Індії. 1962 року в результаті прикордонної війни китайські війська зайняли Аскай Чін — територію загальною площею 38 тис. кв. км. Однак Індія досі претендує на неї, стверджуючи, що це частина її провінції Ладакх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-