Депутати бундестагу називають Nord Stream 2 економічним проєктом

Депутати бундестагу називають Nord Stream 2 економічним проєктом

Укрінформ
Депутати німецького бундестагу обговорили пізно увечері на пленарному засіданні запит за пропозицією фракції «Альтернатива для Німеччини» під назвою «Забезпечити енергозабезпечення Німеччини – захистити Nord Stream 2 від політики санкцій».

За перебігом дебатів слідкувала кореспондент Укрінформу.

З 7 депутатів, що виступали, Україну згадали троє.

«Ми за діалог з Україною, за то, щоб вона залишалася важливим транзитним шляхом для російського газу. Я радий, що ФРН підтримує підписання в майбутньому нового транзитного договору між Україною та Росією. Він нам потрібен дуже негайно, для цього також потрібні інвестиції в українську ГТС. У цьому німецькі та європейські підприємці готові допомогти Україні», - заявив депутат від Соціал-демократичної партії Німеччини Тіммон Грімельс.

Утім, він захищає проект Nord Stream 2, заявивши, що Україна та Східна Європа можуть отримати вигоду від нього - від реверсу газу. «Ми повинні бути солідарними з нашими друзями в Україні», - сказав політик, маючи на увазі саме реверс.

Читайте також: Україна закликає Німеччину не "звільняти" Nord Stream 2 від газової директиви ЄС

При цьому він наголошував на тому, що «Енергетична дипломатія» працювала з СРСР ще в 1970-х і 1980-х, вона завжди була способом «залишатися в діалозі з Росією», вирішувати складні питання, і що так треба продовжувати робити й зараз. «Такий газопровід може бути важливим мостом. Краще взяти російський газ, ніж Росія буде орієнтуватися в бік Китаю», - переконував він.

На фоні фактичного одностайного схвалення газопроводу різко висловився депутат від Зелених Юрген Тріттін.

«Ми всі дуже зацікавлені в тому, щоби не було подальшої дестабілізації в Україні. Якими є зараз ваші кроки, щоб затяжна суперечка навколо транзиту була вирішена? Що ви будете робити, щоб утримати обіцянку канцлера, щоб і в майбутньому було гарантоване відповідне продовження транзиту територією України, від чого, серед іншого залежить стабільність цієї держави? Нічого!», - заявив депутат.

Він зробив акцент на тому, що оперування газопроводом має відбувалося за європейським правом, і «не може бути так, щоб газогін робив 8-кілометровий обхід, і це було використано як привід, аби обійти європейське право щодо анбандлінгу».

Коротким «Німеччина зацікавлена в стабільній Україні» обмежився депутат від АдН Штеффен Котре.

Читайте також: Бундестаг уночі обговорить захист Nord Stream 2 від санкцій

На захист проекту встали обидва депутати від правлячої ХДС/ХСС. Вони напирали на те, що Німеччині потрібен газ, але погоджувалися з тим, що потрібна більша диверсифікація джерел імпорту.

Фактично в усіх промовах було піддано різкій критиці президента США Дональда Трампа за його намагання тиснути на Європу. Але критики на адресу АдН, яка винесла питання на розгляд, було ще більше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-