Дії Туреччини у Сирії можуть призвести до гуманітарної катастрофи — Туск

Дії Туреччини у Сирії можуть призвести до гуманітарної катастрофи — Туск

Укрінформ
Президент Європейської Ради Дональд Туск засудив дії Туреччини у Сирії та висловив солідарність із Кіпром у контексті того, що Туреччина продовжує буріння у виключній економічній зоні цієї європейської країни.

Про це він заявив 11 жовтня під час візиту на Кіпр, повідомляє сайт Європейської ради.

«Туреччина має зрозуміти, що наше головне занепокоєння пов’язане з тим, що її дії можуть призвести до ще однієї гуманітарної катастрофи, що є неприйнятним. Також ми ніколи не приймемо спроб перетворити проблему біженців на зброю, яка використовується для того, щоб нас шантажувати. Саме тому я вважаю вчорашні погрози з боку президента Ердогана абсолютно недоречними», - заявив президент Європейської ради.

Він зауважив, що до драматичного розвитку подій у Сирії нині прикута увага усього світу. Одноосібна військова операція Туреччини на півночі Сирії викликає величезне занепокоєння і має бути зупинена. На переконання Туска, всі занепокоєння Туреччини у сфері безпеки мають вирішуватися політичними та дипломатичними засобами.

«Військова інтервенція (Туреччини) може лише погіршити ситуацію. Замість стабільності вона принесе навіть більшу нестабільність для усього регіону, збільшуючи страждання цивільного населення, кількість біженців та загрожуючи прогресу, досягнутому глобальною коаліцією у боротьбі проти "Ісламської держави". Сили курдів, які є частиною демократичних сил у Сирії, були і залишаються важливою складовою у боротьбі проти "Ісламської держави". Для обох сторін Атлантики дії проти них є не лише «поганою ідеєю», як зауважив Президент Трамп, але й порушує багато інших питань - стратегічних і моральних», - наголосив Туск.

Президент Європейської ради повідомив також, що під час зустрічі з президентом Республіки Кіпр Нікосом Анастасіадесом від імені Євросоюзу висловив солідарність з Кіпром у зв’язку із продовженням Туреччиною бурильних робіт на шельфі в кіпрській виключній економічній зоні.

«Європейський Союз рішуче засуджує такі протизаконні дії. У світлі нових дій з буріння, які Туреччина проводить з кінця минулого тижня, я ще раз підтверджую, що ЄС підтримує вас (Кіпр). Закликаю Туреччину зупинити таку діяльність, адже вона не лише підриває зусилля в межах переговорів з урегулювання на Кіпрі, а й підриває добросусідські відносини між Туреччиною та усім Європейським Союзом», - наголосив Туск.

Читайте також: Норвегія також заморожує продаж зброї Туреччині через наступ у Сирії

Як повідомлялося, Туреччина розпочала наступ на територію, утримувану курдськими силами на північному сході Сирії. Турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що мета Анкари — запобігти створенню "терористичного коридору" на кордоні Сирії і Туреччини. Турецькі війська планують створити безпечну зону, очищену від курдських повстанців, в якій мають розмістити сирійських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-