Берлінський мур упав 30 років тому, проте об’єднання Німеччини досі триває - Меркель

Берлінський мур упав 30 років тому, проте об’єднання Німеччини досі триває - Меркель

Фото
Укрінформ
Німеччина возз’єдналася 30 років тому, але процес об’єднання людей триває і досі.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи в Кілі з нагоди святкування Дня німецької єдності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Єдність Німеччини - це не завершений стан, а вічний процес, постійна місія; процес, який зачіпає всіх німців, незалежно від того, в якій землі вони живуть", - сказала канцлер.

Вона зазначила, що 3 жовтня 1990 року стало лише початком великих зусиль щодо об’єднання. За цей час досягнуто дуже багато, однак, глава уряду навела дані репрезентативних опитувань, які свідчать, що й через 29 років після возз'єднання більшість східних німців почуваються громадянами другого класу; менше 40% східних німців вважають возз’єднання успішним, а серед людей до 40 років - лише близько 20%. Задоволені демократією в Німеччині менше половини громадян.

У Берліні відзначають 30 років падіння муру / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Це означає, що усі німці - в політиці та суспільстві - мусять навчитися розуміти, що покращення економічної ситуації має йти рука об руку з демократією, наголосила Меркель.

За її словами, мирна революція в НДР відбулася тому, що громадяни не почувалися як удома. Вона стала можливою завдяки руху за громадянські права в Польщі та інших державах колишнього Східного блоку, новому вітру, що подув з Москви. Восени 1989 року люди в усіх регіонах НДР подолали свій страх перед неправовою державою.

Читайте також: Меркель поки не бачить причин для зняття російських санкцій

Канцлер наголосила, що громадяни НДР у 1990 році хотіли свободи та відповідальності. Свобода – це і є відповідальність людей за власні рішення, за життєвий шлях, за подолання обмежень. Усі громадяни в умовах демократії зобов’язані утверджувати і захищати свободу і верховенство права, демократію та космополітизм знову і знову, наголосила політик.

Глава німецького уряду також поділилася власними враженнями від об’єднання. За словами Меркель, для неї єдність Німеччини розпочалася з "культурного шоку", а падіння Берлінського муру в 1989 році та німецька єдність у 1990 році стали моментами щастя, впевненості, відкритості.

У святкових заходах з нагоди національного свята у Кілі бере участь усе вище керівництво ФРН.

Фото: @ picture-allifnce/dpa/C.Rehder

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-