“Російське розслідування”: Трамп просив допомоги у прем’єрів Британії та Австралії — CNN

“Російське розслідування”: Трамп просив допомоги у прем’єрів Британії та Австралії — CNN

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп вирішив залучити нових прем'єр-міністрів Британії та Австралії Бориса Джонсона і Скотта Моррісона, аби вони допомогли довести неспроможність розслідування щодо втручання РФ в американські вибори.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела.

«Його нові колеги, вважав Трамп, можуть допомогти йому досягти давньої нав’язливої ідеї: дискредитації "російського розслідування". Трамп порушував це питання в телефонних розмовах з британським прем’єром Борисом Джонсоном та австралійським прем’єром Скоттом Моррісоном протягом літа», - йдеться у повідомленні.

За інформацією джерел, протягом декількох місяців до цього глава Білого дому намагався дізнатися у своїх помічників, чи вважають вони, що Велика Британія і Австралія були якимось чином причетні до початку розслідування, яке проводив спецпрокурор США Роберт Мюллер.

Пізніше Трамп сказав радникам, що вірить, що може переконати нових лідерів Британії та Австралії співпрацювати з генпрокурором США Вільямом Барром у розслідуванні проти РФ.

Читайте також: Трампа розлютило запитання журналіста про Україну

На переконання глави Білого дому, попередні прем'єр-міністри двох держав Тереза Мей і Малкольм Тернбулл сприяли тому, що розслідування Мюллера набуло таких серйозних масштабів.

Раніше видання The New York Times повідомило, що Трамп у телефонній розмові намагався тиснути на прем'єр-міністра Австралії Скотта Моррісона задля власної політичної вигоди.

"Президент Трамп у нещодавній телефонній розмові спонукав австралійського прем'єр-міністра допомогти генпрокурору США Вільяму Барру у збиранні інформації для розслідування міністерства юстиції. Як сподівався Трамп, це дискредитує розслідування Мюллера", - зазначає видання.

Як уточнюється, Білий дім обмежив доступ до стенограми телефонної розмови, що було зроблено на прохання безпосередньо генпрокурора Барра.

Це схоже на те, як офіс Трампа намагався приховати зміст його розмови з Президентом України, пише видання, нагадуючи, що саме ця обставина стала однією з причин початку розслідування щодо імпічменту, ініційованого демократами в Палаті представників.

Як зауважує NYT, розмови і з Зеленським, і з Моррісоном підтверджують, що Трамп використовує важелі дипломатії високого рівня "для просування власних політичних інтересів".

Раніше повідомлялося, що телефонна розмова президентів США й України відбулася 25 липня. За тиждень до цього президент Трамп розпорядився призупинити забезпечення оборонної допомоги Україні. Після публікації 25 вересня тексту розмови та скарги "викривача" про можливий тиск глави Білого дому на Україну, щоб змусити її провести розслідування проти ексвіцепрезидента Джо Байдена, демократи в Палаті представників ініціювали формальну процедуру імпічменту Президента США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-