Північна Ірландія попереджає про згубні наслідки “жорсткого” кордону

Північна Ірландія попереджає про згубні наслідки “жорсткого” кордону

Укрінформ
Депутат британського парламенту, міністр у справах Північної Ірландії Стівен Паунд попередив, що мирна угода, відома в Північній Ірландії як “Good Friday deal” помре, якщо Brexit відбудеться без угоди.

Про це повідомляє Press TV.

“Міністр у справах Північної Ірландії Стівен Паунд попередив, що мирна угода, відома в Північній Ірландії як “Good Friday deal” стане “мертвою”, якщо Brexit призведе до повернення до “жорсткого” кордону”, - йдеться у повідомленні.

Водночас Паунд наголосив, що між Республікою Ірландія та шістьма північноірландськими графствами наразі є 282 окремі пункти пропуску, і, на його думку, це гарантує, що кордон буде повністю захищений у випадку Brexit без угоди.

Тіньовий міністр Північної Ірландії додав: “Якщо ви захищаєте щось, то вам доведеться захищати й захисників цього. І куди ми прийдемо? Після цього Угода Good Friday помре”.

Заява Паунда з'явилася на тлі поновлення вимог щодо проведення референдуму Ірландської єдності у випадку Brexit без угоди. Good Friday Agreement (угода, підписана в Белфасті у 1998 році між Ірландією і Північною Ірландією – ред), за якою було покладено край війні між двома Ірландіями.

Як повідомлялося, голова уряду Великої Британії Борис Джонсон неодноразово заявляв про намір вивести країну з ЄС 31 жовтня “за будь-яких умов”, навіть “без угоди”, що спричинило серйозну політичну кризу в країні.

Читайте також: Туск не хоче, щоб Джонсон увійшов в історію, як "містер без угоди"

Водночас європейська сторона неодноразово наголошувала, що варіант угоди про вихід Великої Британії з ЄС, вже погоджений з урядом країни та з лідерами 27 держав ЄС, є найкращим з усіх можливих. Він містить гарантії дотримання прав громадян та бізнесу як у ЄС, так і у Великій Британії, важливі положення щодо backstop - комплексу заходів задля збереження активних торговельних, економічних та соціальних зв’язків між Ірландією та Північною Ірландією та уникнення встановлення жорсткого кордону між ними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-