Комісія ООН з розслідування військових злочинів у Сирії почне роботу 30 вересня

Комісія ООН з розслідування військових злочинів у Сирії почне роботу 30 вересня

Укрінформ
Спеціальна комісія ООН з розслідування бомбардування об’єктів цивільної інфраструктури під захистом ООН у сирійській провінції Ідліб почне роботу вже 30 вересня.

Про це розповів на брифінгу речник генсека Стефан Дюжаррік, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Як ми оголосили ще 1 серпня, генеральний секретар заснував спеціальну внутрішню комісію ООН з розслідування ряду інцидентів, які сталися на північному сході Сирії з часу підписання 17 вересня 2018 року між Росією та Туреччиною Меморандуму про порозуміння зі стабілізації у зоні деескалації у провінції Ідліб”, - пояснив він.

Читайте також: Унаслідок авіаудару по позиціях проіранських сил на сході Сирії загинули 18 осіб

Речник додав, що комісію очолюватиме генерал-лейтенант Чікадібія Об’якор (Нігерія), а в її склад також входитимуть Джанет Лім (Сингапур) та Марта Сантос Паіс (Португалія). 

“Комісія розгляне та розслідує ряд конкретних інцидентів, у яких були пошкоджені або зруйновані заклади з “деконфліктного” списку ООН та заклади, якими ООН опікується у цьому регіоні”, - наголосив він.

Дюжаррік додав, що до роботи комісії долучаться також двоє поважних експертів - генерал-майор Фернандо Ордоньєз (Перу) та П’єр Ритер, колишній глава регіональної делегації Швейцарії у Міжнародному комітеті Червоного Хреста.

“Комісія почне працювати 30 вересня 2019 року. Вона встановить факти щодо конкретних інцидентів, про які йдеться, та надасть доповідь генеральному секретареві по завершенню своєї роботи”, - додав він.

Читайте також: Туреччина і США провели четверте спільне патрулювання в Сирії

За словами Дюжарріка, генеральний секретар закликає всі залучені сторони до повної співпраці із комісією. На уточнювальне запитання, чи будуть опубліковані результати роботи комісії, речник зауважив, що результатом її роботи стане внутрішня доповідь, яка не публікуватиметься у повному обсязі у відкритому доступі.

Він також вкотре зазначив, що метою розслідування не є визначення винних, а лише встановлення фактів. 

Як повідомляв Укрінформ, рішення створити комісію генсек ООН Антоніу Гутерреш ухвалив 1 серпня 2019 року.

Раніше заступник генерального секретаря з гуманітарних питань Марк Лоукок звинуватив на засіданні Радбезу ООН Сирію та Росію у завданні «невибіркових» авіаударів по Ідлібу, які призводять до пошкодження лікарень та інших об'єктів цивільної інфраструктури.

Читайте також: Ердоган каже, що сирійський Ідліб «поступово зникає» через авіаудари

Напередодні ООН вчергове заявляла про те, що військові РФ та армія Сирії вже третій тиждень обстрілюють «зони деескалації» в провінції Ідліб, що призводить до масштабних жертв серед цивільного населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-