Макрон повторює помилки західних лідерів стосовно Росії - Chatham House

Макрон повторює помилки західних лідерів стосовно Росії - Chatham House

Укрінформ
Лінія поведінки Президента Франції Емануеля Макрона стосовно Кремля є повторенням помилок, які вже були допущені багатьма лідерами Заходу в минулому й зараз.

Такого висновку в аналітичній статті роблять експерти Chatham House Джеймс Ніксе й (James Nixey) та Матьє Булег (Mathieu Boulègue). Доробка оприлюднена на сайті британського Королівського інституту міжнародних справ.

«Нещодавня зустріч з Путіним у форті Брегансон (Brégançon) перед самітом G7, як і сам саміт у місті Біаріц (25 серпня 2019 року), залишає численні заяви про Росію, які суперечать одне одній. Наприклад, «подвійна» заява Макрона на G7: він засудив Росію за репресії проти демонстрантів в Москві та закликав останню дотримуватися фундаментальних демократичних принципів. В той же час, він виконав увертюру про те, що «Росія і Європа мають бути разом», - йдеться у публікації.

Автори звертають увагу, що країна, яка вдається до репресивних дій проти власних громадян, що насмілилися відстоювати свої права, не є такою, яка може «знову» бути з Європою, хоча не так очевидно, чи була вона разом з Європою бодай колись у минулому. У цьому контексті заяви Макрона взаємно виключають одна одну.

До цього ж ряду автори публікації відносять слова Макрона про те, що «ми відштовхуємо Росію від Європи», які, вочевидь, розраховані на людей, які мало знають про Росію та про міжнародні відносини. Безпідставність такого твердження виходить хоча б з того, що Росія сама дистанціювала себе від Європи своїми вчинками. Висновок Макрона сприймається як фактично помилковий будь-ким, хто здатен скласти список всіх останніх порушень Росією норм міжнародного права.

Читайте також: Міністр оборони Франції говорив із Шойгу про Україну і Перську затоку

«Діалог заради діалогу, - без принципів або конкретної мети, - це слизький схил, який відповідає інтересам Росії. Франція вже допомогла у поновленні Росії в ПАРЄ в червні 2019 року. І під час традиційної зустрічі з послами 27 серпня Макрон пішов ще далі, фактично пробачаючи Росії будь-яку відповідальність за заморожені конфлікти на її околицях… Небезпека полягає в тому, що спроби Франції збільшити власну вагомість трансформуються у політику, яка може призвести до ослаблення оборони та принесення в жертву союзників, таких як Україна і Грузія», - йдеться у публікації.

Автори стверджують: припущення президента Франції про те, що він може знайти шлях, щоб привести Росію «в стайню», є помилковим, оскільки сама Росія не хоче туди повертатися, навіть якщо говорить про таке бажання. І безумовно, такий крок не може відбутися на умовах Євросоюзу.

Коли лідери G7, такі як Дональд Трамп, відверто закликають повернути Росію, це свідчить про недостатню увагу до більш широких стратегічних цілей Росії, які прямо протилежні тим, що має Захід.

«Франція підштовхує до діалогу з Москвою, і без самодисципліни або попередніх умов це означає прийняття протиправних російських інтересів. Навіть якщо для Макрона ця тема не є цікавою, він не може не розуміти, що у світі, де «великі гравці» знову розділятимуть між собою сфери впливу, Франція буде програвати», - зауважили автори публікації.

Фото: Alexei Druzhinin\TASS via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-