Московський блогер отримав 5 років колонії за твіт про дітей російських поліцейських

Московський блогер отримав 5 років колонії за твіт про дітей російських поліцейських

Укрінформ
Пресненський районний суд Москви засудив блогера і фігуранта «московської справи» Владислава Синицю до п'яти років колонії.

Його визнали винним в екстремізмі з погрозою застосування насильства за твіт, в якому побачили заклики до розправи над дітьми співробітників правоохоронних органів, повідомляє «МБХ медиа».

«Пресненський районний суд Москви засудив до п'яти років колонії блогера з Підмосков'я Владислава Синицю, якого обвинуватили в розпалюванні ненависті або ворожнечі (пункт «а» частини 2 статті 282 КК) за твіт про насильство над дітьми силовиків», - йдеться в повідомленні.

Під час обговорення деанонімізації співробітників правоохоронних органів Синиця написав в твіттері: «Подивляться на милі щасливі сімейні фото, вивчать геолокацію, а далі дитина доблесного захисника правопорядку просто одного разу не приходить зі школи. Замість дитини поштою приходить компакт-диск зі снафф-відео». Синицю затримали 3 серпня.

Синиця не визнав провину. Він підтвердив, що написав такий твіт, але, за його словами, повідомлення не можна вважати загрозливим — він просто розмірковував про можливі наслідки для силовиків.

Судове слідство тривало один день. Під час суду прокурор запитав, навіщо блогер говорив «про необхідність викрадати дітей». «Я не говорив про необхідність викрадати дітей», - відповів Синиця. У ході дебатів сторін прокурор просив засудити блогера до шести років колонії — максимальний термін, передбачений статтею Кримінального кодексу РФ про екстремізм.

ЗМІ раніше писали, що експертизу повідомлення Синиці на екстремізм провели люди без профільної філологічної освіти. Один з експертів — перекладач і викладач англійської та німецької мов, другий — вчитель математики. Однак суддя Катерина Кириченко вирішила, що експертизу провели «кваліфіковані та досвідчені» фахівці, тому до їх роботі питань немає.

Суддя Кириченко під час оголошення вироку розпорядилася конфіскувати на користь держави «знаряддя злочину» Синиці — його білий айфон.

Читайте також: Поліція в Москві відпустила раніше затриманих російських опозиціонерів

У Росгвардіі вже підтримали винесений Синиці вирок. «Ми вважаємо, що вирок справедливий, оскільки погрози на адресу дітей співробітників, які звучали у блогера, це серйозна річ. І, на мій погляд, покарання відповідає тому, що він вчинив», - заявив офіційний представник Росгвардії Валерій Грибакін.

Російський адвокат Микола Полозов прокоментував у Facebook вирок у цій справі іронічно: «П'ятірка за хейтспіч. Такий на сьогодні курс кримінальних держпослуг в РФ».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-