Китай підтвердив арешт австралійського письменника за шпигунство

Китай підтвердив арешт австралійського письменника за шпигунство

Укрінформ
Китайський уряд підтвердив, що австралійський письменник був заарештований у Китаї за шпигунство.

Про це повідомляє AFP.

"Ян Цзюнь, який також відомий під літературним псевдонімом Ян Хенцзюнь, був затриманий у січні, незабаром після того, як він ... повернувся до Китаю із Сполучених Штатів. Пекін заявив, що він був офіційно заарештований минулої п’ятниці і що справа вивчається далі", - йдеться у повідомленні.

Міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн заявила раніше у вівторок, що вона "дуже стурбована" тим, що Ян був заарештований за підозрою у шпигунстві.

"Ми очікуємо, що базові стандарти правосуддя та процесуальної справедливості будуть дотримані", - додала вона.

Австралійська сторона зазначила, що протягом тривалого ув’язнення у чоловіка немає доступу до адвоката та близьких.

За словами офіційного представника МЗС КНР Ген Шуана, Китай закликає Австралію не втручатися в дану справу.

"Китайська сторона висловила глибоке незадоволення заявою австралійської сторони щодо цієї справи... Австралійська сторона повинна щиро поважати судовий суверенітет Китаю і не повинна жодним чином втручатися в розгляд справи Китаєм", - додав Ген Шуан.

Агентство зазначає, що справа Ян Хенцзюня стала проблемною зоною у відносинах з Австралією, які помітно погіршилися за останні місяці.

Офіційний представник зовнішньополітичного відомства не уточнив, на користь якої саме країни Ян Хенцзюнь, як вважає влада КНР, здійснював шпигунство, а також не став надавати інші подробиці у цій справі.

Читайте також: Китай протестує через заяву G7 щодо Гонконгу

Як повідомлялося, Ян Хенцзюнь, письменник і колишній китайський дипломат, який нині є громадянином Австралії, був затриманий невдовзі після свого прибуття з Нью-Йорка в китайський Гуанчжоу у січні.

ЗМІ повідомляли про відсутність доказів того, що затримання письменника було пов'язано з арештами двох канадців у Китаї, які, зокрема, засудила й Австралія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-