Китай протестує через заяву G7 щодо Гонконгу

Китай протестує через заяву G7 щодо Гонконгу

Укрінформ
Уряд Китаю висловив "глибоке невдоволення" спільною заявою лідерів "Великої сімки" (G7), яка підтримала автономію Гонконгу.

Про це повідомляє AFP.

"Ми висловлюємо своє глибоке невдоволення і рішуче протестуємо у зв’язку із заявою лідерів саміту G7 з питань Гонконгу... Ми неодноразово підкреслювали, що справи Гонконгу — це виключно внутрішні справи Китаю і жоден іноземний уряд, організація чи особа не мають права втручатися", - заявив офіційний представник МЗС КНР Ген Шуан на брифінгу в Пекіні.

Як повідомлялося раніше, у понеділок лідери Групи семи (G7) у Франції висловили стурбованість подіями в Гонконзі, виступивши на підтримку автономії регіону, як це було передбачено угодою 1984 року між Британією та Китаєм. Також вони закликали до спокою в місті, де проходять масові протести.

Нині Гонконг має у складі Китаю широку автономію і досі ще значною мірою зберігає відсутній у решті Китаю демократичний лад із часів, коли ця територія була британською колонією.

Як повідомлялося, масове обурення громадян Гонконгу та початок протестів спричинив розгляд поправок до закону про екстрадицію правопорушників за запитом Пекіна до материкового Китаю. Поточні акції протесту стали наймасовішими у Гонконзі від часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю у 1997 році.

Читайте також: У Гонконзі поліція застосувала вогнепальну зброю проти мітингарів

Попри те, що 15 червня голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголосила, що розгляд законопроєкту про екстрадицію до КНР призупинений, протести не вщухли. Мітингувальники почали вимагати не лише остаточної відмови від цього законопроєкту, а й відставки Керрі Лам та розслідування дій поліції під час демонстрацій. Хвиля протестів, що триває з червня, вже призвела до значних втрат для економіки Гонконгу, насамперед для туристичної та транспортної галузей.

Уряд Китаю звинувачує учасників протестів у насильстві, вандалізмі та "тероризмі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-