Японія підтримує діалог з Росією, але не коментує можливість відновлення G8

Японія підтримує діалог з Росією, але не коментує можливість відновлення G8

Укрінформ
Японський уряд підтримує діалог з Росією та її залучення до реагування на світові виклики, але утримується від висловлення чіткої позиції щодо відновлення G8.

Про це у вівторок заявив головний секретар Кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга на пресконференції в Токіо, повідомляє пресцентр Офісу прем’єр-міністра Японії.

«Наша держава загалом вважає, що потрібні діалог із Росією та її залучення до реагування на міжнародні виклики», - зазначив Суга, відповідаючи на запитання, чи позитивно Японія ставиться до пропозиції президента США Дональда Трампа щодо повернення Росії до G7.

Головний секретар додав, що Японія продовжує дискусії з іншими членами “Великої сімки” на цю тему.

Водночас від коментарів щодо майбутніх дискусій та координації дій стосовно відносин між Росією та G7 японський уряд утримуватиметься, заявив Суга, відповідаючи на уточнююче запитання журналіста, який зауважив, що виключення РФ з Групи спричинила анексія Криму РФ, і поцікавився нинішньою позицією уряду Японії щодо цього питання і координацією з європейськими країнами.

Суга також повідомив, що прем’єр-міністр Шіндзо Абе планує взяти участь у Східному економічному форумі 4-6 вересня у місті Владивосток, і там планується зустріч глав Японії та Росії.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп заявляв, що учасники саміту G7 у Франції обговорювали можливість повернення Росії в Групу, але не дійшли до єдиної думки.

За даними ЗМІ, Трампа підтримав лише прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, який іде у відставку. Проти повернення Росії рішуче виступили прем'єр Великої Британії Борис Джонсон, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон і голова Євроради Дональд Туск. Прем'єр Японії Сіндзо Абе зберігав нейтралітет.

Водночас Трамп допустив запрошення Росії на наступний саміт G7, який відбудеться у США у 2020 році, як «гостя».

Читайте також: Макрон заявляє, що Франція не зацікавлена в ізоляції Росії

Своєю чергою президент Європейської ради Дональд Туск наголосив, що на саміт "Групи семи" наступного року доцільно запросити як гостя українського лідера. А відновлення участі Росії – неприпустиме.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-