Країни G7 допоможуть боротися з пожежами в лісах Амазонії

Країни G7 допоможуть боротися з пожежами в лісах Амазонії

Укрінформ
Міжнародні лідери, що зібралися на саміті G7 в Біарріці, готують угоду про допомогу в боротьбі з пожежами у тропічних лісах Амазонії.

Про це повідомляє ВВС.

"Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у неділю вони наблизились до підписання угоди про надання "технічної та фінансової допомоги", - йдеться у повідомленні.

Зустріч лідерів G7, зазначає ВВС, відбувається на тлі міжнародної напруженості з приводу безпрецедентних пожеж у Бразилії. Критики закидають президенту Бразилії Джаїру Болсонару антиекологічну риторику та відсутність дій щодо незаконної вирубки лісів.

Президент Макрон минулого тижня назвав пожежі в Амазонії "міжнародною кризою" та наполягав на тому, що питання щодо них має бути пріоритетом на саміті G7.

У неділю він сказав, що усі лідери "домовилися про те, щоб якнайшвидше допомогти країнам, які постраждали від пожеж".

Читайте також: До гасіння лісових пожеж в Амазонії залучають армію

"Наші команди контактують з усіма країнами Амазонії, щоб ми могли доопрацювати деякі дуже конкретні зобов'язання, пов'язані з технічними ресурсами та фінансуванням", - додав Макрон.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що його країна надасть 10 мільйонів фунтів стерлінгів для захисту тропічних лісів Амазонії.

Як повідомлялося, після відчутного міжнародного тиску президент Бразилії Жаїр Болсонару наказав послати військових на допомогу в боротьбі з масштабними й спустошливими лісовими пожежами. Для скидання води на уражені райони задіяли бойові літаки.

Перед самітом G7 президент Ради ЄС Дональд Туск сказав, що ліквідація пожеж в Амазонії є одним із пріоритетів для ЄС на цьому саміті G7. За його словами, це може стати перешкодою ратифікації європейськими країнами знакової торгової угоди з країнами Південної Америки у той час як Бразилія не може приборкати пожежі.

Читайте також: ЄС готовий надати фінансову допомогу для гасіння пожеж в Амазонії

А міністр фінансів Фінляндії навіть закликав ЄС розглянути питання про повну заборону імпорту бразильської яловичини.

Болсонару звинувачують у заохоченні шахтарів та лісорубів, які навмисно підпалюють ліс задля його незаконної вирубки. Аналіз BBC також встановив, що рекордна кількість зафіксованих пожеж збігається з різким зменшенням штрафів за порушення, що стосуються довкілля.

Нинішні пожежі в тропічних лісах Амазонки, які називають «легенями планети», на території Бразилії почалися на початку серпня. У деяких штатах оголошено надзвичайний стан. Число осередків займання продовжує зростати.

У липні Національний інститут космічних досліджень опублікував звіт, згідно з яким за рік темпи знищення лісів Амазонки збільшилися на 88%. Однак президент Бразилії публічно поставив під питання висновки цього звіту.

Фото: PLANET LABS INC

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-